Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predmet ‘Golub’: Podignuta optužnica protiv sedam osoba sa dokazima iz Sky aplikacije

Preuzmite sliku

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv sedam osoba, kojom su obuhvaćeni državljani BiH, Crne Gore i jedan pripadnik Granične policije BiH, koji se tereti za koruptivne aktivnosti i pomoć strukturama organiziranog kriminala.

Optuženi se terete za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim prometom opojnih droga i drugim kaznenim djelima. Nezakonita imovinska korist procjenjena na više od million KM.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Gajića, rođen 1987. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan; Blaženka Raševića, rođen 1978. godine u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije; Žarka Joknića, rođen 1977. godine u Foči, državljanin BiH; Vlatka Blaževića, rođen 1975. godine u Travniku, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske; Nikole Jovančiće, rođen 1990. godine u Sloveniji, državljanin Bosne i Hercegovine; Šabana Kude, rođen 03.11.1969. godine u Foči, državljanin Bosne i Hercegovine, policijski službenik Granične policije BiH i Selvedina Selimovića, rođen 1976. godine u Zenici, državljanin Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su od 2019. do 2022. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina kojom je rukovodio prvooptuženi Gajić, komunicirajući i dogovarajući nezakonite aktivnosti putem kriptovanih telefona sa SKY ECC aplikacijama, sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju velikih količina “marihuane-skunk”, koja je u više navrata u velikim količinama, krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, uspjele su otkriti i identificirati kodove kao i korisnička imena, koja su optuženi koristili na zaštićenim aplikacijama.

Droga je najčešće u BiH krijumčarena na području općine Gacko, a optuženi pripadnik Granične policije BiH, tereti se da je koruptivnim djelovanjem, za novčane nakande, pomagao pripadnicima organizirane kriminalne skupine, tako što je vršio osmatranje, izviđanje i dojavljivanje o kretanju pripadnika Granične policije BiH, kako bi optuženi mogli neometano izvan graničnih prijelaza izvršiti krijumčarenje opojne droge.

Nakon unosa u BiH, droga je bila skladištena i dalje transportovana, radi krijumčarenja na područje Hrvatske i dalje prema zemaljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su prokrijumčarili najmanje oko 3.700 kg droge “marihuana-skunk”, od čega je oko 1.200 kg pronađeno i oduzeto u odvojenim akcijama, te na taj način stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 554.850 eura, odnosno oko 1.081.957 KM.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i kaznena djela paljevine i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 61 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 350 materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje