Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pred nama je ‘tropska’ noć: Ovo su trikovi za rashladiti se tokom visokih temperatura

Preuzmite sliku

Prema temperaturama zraka, ljeto je već počelo, a visoke dnevne temperature ostavljaju posljedice i tokom noći. Da je pred nama večeras topla, ili kako je nazivaju ‘tropska’ noć, potvrdio je i Nedim Sladić, najpoznatiji bh meteorolog. 

”Iza ponoći, pred prolazak fronte ujutro, prognoziramo jačanje juga. Noć će obilježiti umjereno do jako, na udare u višim planinskim područjima i olujno jugo s karakterom fena. Zbog toga očekujemo da ćemo do jutra imati određeni broj stanica na sjeveroistoku, sjeverozapadu i djelomično u centralnim predjelima gdje će biti ispunjen uslov za tzv. “toplu/tropsku noć” – noć u kojoj minimalna temperatura zraka je iznad 20 °C.  U većem dijelu zemlje noćas se nastavlja zadržavanje, pa i podebljavanje saharske prašine usljed izraženijeg južnog strujanja, a temperature zraka poslije ponoći većinom su od 18 do 25 °C, u područjima osjetljivim na jugovinu (npr. Bihać, Gradačac) ta cifra može lokalno porasti i do 28 °C.’, napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

Kako se rashladiti tijekom vrućih ljetnih noći, pitanje je koje će večeras mnogima biti na umu, te stoga slijedi nekoliko trikova koji mogu biti od pomoći. 

 Izaberite pamuk

Sačuvajte saten, svilu ili poliester za hladnije noći. Svijetle pamučne plahte su prozračne te odlične za protok zraka u sobi.

Koristite zamrzivač

Držite plahte u hladnjaku ili zamrzivaču nekoliko minuta prije spavanja. Preporučuje se staviti ih u plastične vrećice.

 Koristite termofor

Možete ga koristiti za vrijeme bilo kojeg godišnjeg doba. Zimi ga napunite toplom vodom,  a ljeti ga ohladite u zamrzivaču i koristite za hlađenje.

Spavajte kao Egipćanin

Takozvana ‘egipatska metoda’ podrazumijeva natapanje plahte ili peškira u hladnoj vodi. Preporučuje se stavljanje hladne plahte na suh peškir kako biste izbjegli natapanje madraca.

 • DIY

  Napravite DIY klimatizacisjki uređaj pozicionirajući plitku tavu ili zdjelu punu leda ispred ventilatora. Zrak će pokupiti hladnu vodu s ledene površine kako se topi, stvarajući ledenu maglicu.

   Kreirajte unakrsni vjetar

  Pozicionirajte ventilator preko puta prozora, tako da zrak izvana i ventilator stvore hladan zrak.

  Rashladite se

  Kako biste se brzinski rashladili, nanesite led ili hladne obloge na zapešća, vrat, koljena, prepone, gležnjeve te iza koljena. Ili se istuširajte hladnom vodom.

  Pijte dovoljno vode

  Hidratizirajte se pijući čašu vode prije spavanja. Prevrtanje i znojenje po noći mogu uzrokovati dehidraciju, stoga se opskrbite vodom.

  Isključite se noću

  Doslovno, isključite sve elektroničke uređaje. Ako i nisu upaljeni, oni isijavaju toplinu. Smanjite toplinu u sobi što je više moguće tako da ih u potpunosti iskopčate dok ih ne koristite.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje