Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Praznična atmosfera u Sarajevu, svi smještajni kapaciteti popunjeni

Preuzmite sliku

Nekoliko dana pred doček Nove 2023. godine, u Sarajevu se uveliko osjeti praznična atmosfera.

Po informacijama iz Turističke zajednice KS, Novu godinu će uz “Dubiozu kolektiv” dočekati gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, tu su i gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po riječima stručnog saradnika za marketing TZ KS Adise Kušundžije, tokom 11 mjeseci 2022. godine Kanton Sarajevo je posjetilo blizu 452.000 turista a ostvareno je više od million noćenja. Blizu 80 posto su strani turisti, koji su KS posjetili iz više od 130 država svijeta.

Najznačajniji udjel u ukupnom turističkom prometu sa aspekta dolazaka turista je iz Hrvatske, Turske, Srbije, UAE, Saudijske Arabije, Njemačke, Slovenije, SAD, Crne Gore i Austrije.

– Godina na izmaku je definitivno bila najproduktivnija u odnosu na sve prethodne, tako da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u 2022. godini – istakla je Kušundžija za Fenu.

Turistička zajednica KS, pojasnila je, tokom protekle godine pružila je aktivan doprinos u procesu oporavka i razvoja turističkog sektora kroz potporu blizu 200 institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca koji su direktno podržani kroz javne pozive i dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava.

Realizovano je više od 200 projekata i manifestacija iz turizma, sporta, kulture, te drugih važnih oblasti u turističkom lancu.

– Iz budžeta Turističke zajednice KS izdvojeno je milion KM za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima turizma & roadshow kampanje, te blizu tri miliona KM uloženo je za projekte značajne za razvoj, unapređenje i promociju turizma – navela je Kušundžija.

U ukupnom broju raspoloživih soba i kreveta u Kantonu Sarajevo, hoteli imaju najveći udio, a radi se o više od 100 hotela, sa 5.000 soba i 10.000 kreveta. Turistički promet dominira u hotelima, gdje boravi više do 95 posto turista koji posjete KS.

– Na osnovu informacija koje je Turistička zajednica KS dobila od hotelijera u KS gotovo svi smještajni kapaciteti za predstojeće praznike su popunjeni. Popunjenost u većim hotelima je između 95 i 100 posto – ističe ona.

U Kantonu Sarajevo ima više od 100 hotela i oni čine najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj, kazala je.

Među značajnijim projektima za narednu godinu su izgradnja sky walk-a, realizacija turističke signalizacije, rješavanje problema parkinga turističkih autobusa, nastavak sufinacijske podrške pravnim i privatnim subjektima koji kreiraju projekte u cilju razvoja i unapređenja turizma.

– Naredna 2023. godina za nas je godina izazova u smislu velikih, važnih i ozbiljnih projekata koji će biti realizovani u cilju promocije, razvoja i unapređenja turizma u Kantonu Sarajevo. Jedan od takvih projekata je izgradnja Alpine coaster-a na Bjelašnici, za koji je u finansijskom planu Turističke zajednice za 2023. godinu izdvojeno 2,5 miliona KM – kazala je stručni saradnik za marketing TZ KS Adisa Kušundžija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje