Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznato koliko iznosi satnica brojačima glasova u CIK-u

Preuzmite sliku

Satnica za brojače glasova angažovane u Glavnom centru za brojenje u sarajevskoj dvorani Zetra iznosi 4,50 maraka, zbog čega mnogi odustaju od tog angažmana, potvrđeno je za Capital iz CIK-a.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić precizirala je kako je u Glavnom centru za brojenje angažovano 370 osoba, ali da se taj broj mijenja.

– Ljudi odustaju, neko zato što mu ne odgovaraju smjene jer se radi u tri smjene, a neko iz nekih drugih razloga, možda i finansijskih, pa je upućen javni poziv za angažiranje dodatnog broja ljudi. U skladu s tim, vjerovatno će se morati izvršiti realokacija sredstava u okviru proračuna CIK-a – kaže Pirić za Capital.

Dodaje kako se proračun za te namjene kreira u visini proračuna i sredstava utrošenih na prethodnim izborima.

– Ove godine za bruto naknade za osobe angažirane na određeno predviđene su 224.000 KM, a stavka naknada za troškove zaposlenih po ugovoru o djelu je 69.000 KM – precizira Pirić. Podsjetimo, CIK je prije dva dana donio naredbu o ponovnom, odnosno kontrolnom brojenju glasova za predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Otvaranje vreća i ponovno brojenje glasačkih listića bit će organizirano u Glavnom centru za brojenje u Sarajevu u 15.30. Ponovnom brojenju mogu prisustvovati svi akreditirani posmatrači političkih stranaka, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani promatrači za praćenje Glavnog centra za brojenje. Prisutnost će biti omogućena i zainteresiranim medijskim ekipama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,