Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poziv osobama koje imaju nekretnine u Općini Lukavac: Prijavite svoje pravo na nekretninama

Preuzmite sliku

Pozivamo sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Lukavac u Općini Lukavac da obavezno prijave svoje pravo na nekretninu u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Lukavcu.

U sklopu provedbe Projekta registracije nekretnina, odnosno usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige u Federaciji Bosne i Hercegovine, Općinski sud u Lukavcu je dana 01.08.2016. godine, pokrenuo javnom objavom proceduru uspostave i zamjene zemljišne knjige.

S tim u vezi, još jednom pozivamo sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Lukavac u Općini Lukavac da prijave svoja prava na nekretninama, najdalje do 30.09.2016. godine.

Prijave se vrše u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Lukavcu, na adresi Ul. Skendera Kulenovića bb, Lukavac, svakim radnim danom od 07:30 do 16:00 sati. Podneske je moguće dostaviti i putem pošte na istu adresu.

Osobe koje polažu pravo na nekretnine su dužne dostaviti dva primjerka dokaza svog vlasništva ili drugog prava, a u slučaju potrebe pribavljanja dodatnih dokaza, na njihov osnovan zahtjev rok će se produžiti najmanje za 90 narednih dana. Ovim putem upozoravamo da ako u produženom roku ne uslijedi dostava novih dokaza, zemljišnoknjižni uložak će se uspostaviti na osnovu do tada pribavljenih dokaza.

Također, pozivamo sve osobe koje imaju nekretnine u navedenoj katastarskoj općini da provjere prijenos svoga vlasništva iz Knjige položenih ugovora u elektronsku zemljišnu knjigu kako biste osigurali apsolutnu zaštitu svojih prava.

Svi upisi u zemljišnu knjigu za katastarsku općinu, koji su predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige, a u okviru “Projekta registracije nekretnina”, provodiće se bez naplate sudske takse.

Za više informacija o prijavama molimo Vas kontaktirajte:

  1. Aladin Arapčić, zemljišnoknjižni referent Općinskog suda u Lukavcu – Tel.:035/553-270

Info o Projektu registracije nekretnina:

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pokrenula je Projekat registracije nekretnina, koji se odnosi na usklađivanja podataka iz katastra i zemljišne knjige, a koji se realiziraju u sklopu komponente A projekta „Registracija nekretnina“ – RERP.

Komponenta A RERP-a „Ažuriranje podataka za registraciju nekretnina“ je glavna komponenta Projekta, koja se u najvećoj mjeri odnosi na usklađivanje podataka katastra i zemljišnih knjiga, i to za cijelo urbano područje Federacije BiH.

Kroz Projekat je predviđeno i prijenos podataka iz Knjige položenih ugovora (KPU) u zemljišnu knjigu za katastarske općine koje su obuhvaćene Projektom.

Dodatne informacije o Projektu registracije nekretnina možete zatražiti putem maila: info@fgu.com.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,