Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pozitivan primjer: Nerma odbila otići iz BiH, ostala u svom gradu i pokrenula vlastiti posao

Preuzmite sliku

Odlaze mladi, ali i ostaju: Nerma Ibrišimbegović dobila priliku da san o poslu koji voli ostvari u svom gradu.

Odlaze mladi – i to zbog ekonomske situacije. Teško dolaze i do posla. Međutim, pozitivnih primjera ima. U Travniku, zahvaljujući aktivnoj saradnji lokalne zajednice i Evropske unije, pokrenuti su novi biznisi. A to znači i radna mjesta.

Nakon završetka Fakulteta zdravstvenih studija, smjer fizioterapija i radna terapija, te desetogodišnjeg perioda na birou za zapošljavanje, Nerma Ibrišimbegović je konačno dobila priliku da svoj san o poslu koji voli ostvari u svom gradu. Naime, projekt Općine Travnik za razvoj poduzetništva i novih obrta pomoći će joj da registrira i počne vlastiti biznis, a Travnik dobije fizikalni studio.

“Ovih 10 godina od završetka svog fakulteta bila sam prinuđena da privatno radim kod sebe kući posao koji volim. To su masaže. Ove godine se pružila prilika za podsticaj koji nudi Općina Travnik. Mene je najviše ponukalo da se prijavim zato što mi je žao da napustim ovu zemlju”, priča ona.

Nerma Ibrišimbegović i desetine mladih kroz proteklih 5 godina dobili su priliku da se okušaju u poduzetničkim vodama i rade poslove za koje su se školovali. Početnih 50 hiljada maraka podrške sada je udvostručeno, a novina je i podrška u sufinansiranju kamata za kredite za unapređenje poslovanja velikih firmi.

“Pored toga što je duplo uvećan poticaj, promjena je i da sada želimo da pomognemo i ove velike privrednike. A mi ćemo opet podržavati Centar za edukaciju mladih, odnosno i njihov Bee zone inkubator sa svojim učešćem, kako ne bismo zaboravili na male poduzetnike i one koji žele pokrenuti biznis“, kazao je Faris Hafizadić, pomoćnik načelnika za informisanje i pitanja mladih Općine Travnik.

Danas stolarske radnje, CNC radionice ili nove farme svjedoče da se s relativno malim početnim sredstvima može napraviti uspjeh.

  • “Želim da potaknem mlade da naprave svoj vlastiti biznis, ukoliko to mogu i zavisno od struke koju su završili. Trebamo biti podrška jedni drugima da imamo nešto svoje”, poručuje Nerma.

    Hafizadić dodaje kako se ne mora ići u Ameriku da bi se živio američki san:

    “Ohrabrili smo mlade da uzmu stvar u svoje ruke, da počnu sa poduzetništvom, da budu sami svoje gazde i da stvaraju novu vrijednost”.

    Da bi spriječili negativne trendove, nadležni u Općini Travnik pokrenuli su i aktivnosti kupovine stanova koje će, po povoljnim uvjetima, iznajmljivati mladim bračnim parovima i onim s deficitarnim zanimanjima. Uz to, sa 1.200 maraka za svaku nezaposlenu porodilju daju podršku i novom životu, a sve da bi doprinijeli ostanku i boljim uvjetima života piše Federalna.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje