Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve ekshumirani na području Bratunca i Srebrenice

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na dvije različite lokacije, na području općina Srebrenica i Bratunac, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

“Posmrtni ostaci jedne žrtve ekshumirani su na lokalitetu Osmače kod Srebrenice. Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području ubijena 1993. godine”, kazala je Fazlić.

Prema njenim riječima, pretpostavlja se da se radi o mlađoj ženskoj osobi, a posmrtni ostaci, odnosno dio lobanje pronađen je na površini terena.

Posmrtni ostaci druge žrtve su ekshumirani na lokalitetu Buljim, općina Bratunac. Prema informacijama Instituta, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu ubijena u genocidu koji je u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će se obaviti njihova obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka radi identifikacije putem DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,