Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji govor Segmedine Srne-Bajramović u Skupštini KS

Preuzmite sliku

Vijest o smrti Segmedine Srna-Bajramović, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinje u Federalnom parlamentu danas je potresla cjelokupnu javnost.

Hrabra, pravedna, a opet tiha i čovjek iznad svega, samo su neke od riječi kojima su se opraštale od nje njene kolege, mnoge istaknute javne ličnosti, ali i građani koji su je poznavali samo preko njenih televizijskih nastupa. Jedan takav, nadasve veoma poučan imala je jučer, kada se, niko nije mogao ni naslutiti, posljednji put obratila na sjednici Skupštine KS.

Jučer je nastojala ukazati na nedostatak pravde u bosanskohercegovačkom društvu s kojom se suočavaju građani ponajviše.

Ljudi iz ove zemlje više ne odlaze, oni bježe. A jedan od top tri razloga koje navode, jeste da su prestali vjerovati da je pravda u ovoj zemlji moguća. Optimizam ovom narodu politika teško može vratiti, ali ako tužitelji, obratila bih joj se da je tu glavna tužiteljica, i tužilaštvo ohrabri i zbaci s leđa tegove pogrešnoj servisiranja politike, oni mogu biti novi društveni heroji. U pandemiji koronavirusu su to bili zdravstveni radnici, a u epidemiji korupcije, prirodno, to su tužitelji. Rekla bih da smo mi tu da čujemo šta je to ono što tužilaštvu nedostaje, osigurat ćemo, zakone imamo, logistika sistema je neupitna tako da postoje apsolutno sve pretpostavke da pokrenemo stvari u korist naše zajednice”, poručila je Segmedina Srna-Bajramović na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Samo dan kasnije, prerana smrt, u 50. godini života izazvala je tišinu i nevjericu među njenim kolegama koji su čak i danas spomenuli ovaj njen govor navodeći da su te njene riječi možda čak i najbolja poruka koju je izgovorila. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje