Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljedica nepovoljnih uslova usjeva: Divljaju cijene žitarica, posebno pšenice

Preuzmite sliku

Svjetske cijene hrane u maju porasle su na šestomjesečni maksimum, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda za maj je porastao sa aprilskih 119,3 poena na 120,4 poena, navodi se na stranici FAO.

Rast cijena žitarica i mliječnih proizvoda je više nego nadoknadio pad cijena šećera i biljnih ulja, dok je indeks cijena mesa gotovo nepromijenjen u odnosu na april.

Indeks cijena žitarica je mjesečno porastao za 6,3 odsto na 118,7 poena pošto je zabilježeno mjesečno poskupljenje svih vrsta žitarica, posebno pšenice.

Oštar mjesečni porast cijena žitarica je uglavnom posljedica zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova usjeva za žetvu 2024. godine, saopšteno je.

 • Indeks cijena mliječnih proizvoda je u maju u prosjeku iznosio 126 poena, što je za 1,8 odsto više u odnosu na april. Na rast cijena mliječnih proizvoda je uticala povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči ljetnjih praznika, kao i zabrinutost tržišta da bi proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi mogla da padne na historijski minimum.

  Pad svjetskih cijena šećera je uglavnom posljedica vijesti da je žetva šećerne repe u Brazilu uspješno krenula, tako da je relevantni indeks mjesečno pao za 7,5 odsto na 117,1 poen.

  Indikator koji prati cijene biljnih ulja je u maju bio na nivou od 127,8 poena, što predstavlja pad za 2,4 odsto u odnosu na april, prije svega zbog nižih cena palminog ulja.

  Indeks cijena mesa je takoreći nepromijenjen u odnosu na april pošto je mjesečno porastao za samo 0,2 odsto na 116,6 poena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,