Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici prihvatili Deklaraciju o određivanju buduće trase autoputa Sarajevo-Beograd

Preuzmite sliku

Deklaracija o kriterijima određivanja buduće trase auto-ceste Sarajevo-Beograd usvojena je danas u Predstavničkom domu BiH.

Ovom deklaracijom predviđeno je da trasa puta ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a ne kako je bilo prvobitno predviđeno, preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta.

Poslanici su danas prihvatili Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u drugom čitanju sa tri predložena amandmana. Prihvaćene su izmjene i dopune  Krivičnog zakona BiH koji je predložila Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predlagača Borislava Bojića iz SDS-a prihvaćen je danas u prvom čitanju.

Izvještaj o radu VTSV-a za 2016.godinu  nije danas primljen k znanju.

Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2016. godini koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH poslanici su primili k znanju.

Zaključci da ministar vanjskih poslova BiH mora u roku od mjesec dana dostaviti sve troškove putovanja, razloge posjeta, postignute dogovore, koje je predložio SBB, poslanici nisu podržali.

Zaključak da se osigura prisustvo članova Predsjedništva i svih relavantnih faktora na tematskoj sjednici o vanjskoj politici  usvojen je danas većinom glasova.

Zaključak da se zaduži Predstavnički dom da u roku od 30 dana organizuje raspravu o rezultatima vanjske politike i stanju u DKP mrežama Dušanke Majkić nije prihvačen danas.

Predstavnički dom BiH poziva članove Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da dostavi troškove putovanja, svrhe i rezultate prihvatila je većina poslanika.

Poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (SDPBiH) kojom se zadužuje Vijeće minsitara BiH da u roku od 30 dana dostavi izvještaj BiH o napretku  u NATO nije dobila protrebnu većinu.

Poslanici dali saglasnost da se ratifikuju svi preldoženi sporazumi.

Nakon završetka 53. sjednice, odmah je nastavljena druga sjednica na kojoj će poslanici raspravljati o akcizama i izmjenama Izbornog zakona BiH koji je predložio HNS. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje