Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici Doma naroda sutra o izmjenama zakona o trezoru i setu energetskih zakona

Preuzmite sliku

Poslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebali bi na sjednici u ponedjeljak, 31. juli, po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru u FBiH.

Taj prijedlog zakona, čiji je predlagač Vlada FBiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na svojoj sjednici 25. jula. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o trezoru u FBiH jesu harmonizacija sa Zakonom o proračunima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Predviđeno je i razmatranje prijedloga rebalansa ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, međutim postoji mogućnost da ova točka bude skinuta s dnevnog reda s obzirom na to da ga je Vlada FBiH na sjednici Zastupničkog doma 25. jula povukla radi dorade.

Izaslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH koji je 25. jula usvojio Zastupnički dom PFBiH. Radi o jednom od najvažnijih zakona koji, kako je tada obrazloženo, treba nakon 28 godina vratiti ponos i dostojanstvo civilnim žrtvama rata.

Predviđeno je i razmatranje Dokumenta okvirnog proračuna FBiH za period 2024. – 2026. godina, te seta energetskih zakona koje je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio na sjednici 6. jula.

Riječ je o Prijedlogu zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlogu zakona o električnoj energiji u FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje