Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posjetili smo jubilarni 160. vašar u Puračiću: Za tri dana očekuje se oko 200.000 hiljada posjetilaca

Preuzmite sliku

Jubilarni 160. vašar u Puračiću počeo je danas i trajat će do subote, 14. oktobra, a radi se o jednoj od najposjećenijih manifestacija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Organizatori ovogodišnje manifestacije, koja zvanično nosi naziv 160. Purački vašer-sajam su Mjesna zajednica Puračić i Nuhanović d.o.o., dok su partneri u organizaciji Grad Lukavac, Vlada Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Lukavac.

  • “Ovogodišnji vašar okupio je između 400 i 500 izlagača. Ono što mi očekujemo jeste dolazak blizu 200 hiljada ljudi. Imamo najavljen veliki broj ekskurzija koje dolaze iz čitave Bosne i Hercegovine, čak i iz regiona. Imamo neke podatke da dolaze ljudi i organizovano iz Srbije i susjedne nam Hrvatske. Što se tiče čitave organizacije, ona teče u najboljem redu, što je najbitnije vrijeme nas služi. Interesovanje izlagača za sam vašar je bilo i bolje nego prethodnih godina. Da smo imali još hiljadu dužnih metara oni bi se prodali. Kada kažu bosanski Oktoberfest, to stvarno i jeste tako. Puračić živi ova tri dana, na kraju krajeva to je najbitnija stvar, živi Tuzlanski kanton, a i Bosna i Hercegovina. Od Hercegovine pa do druge strane, svi ova tri dana spominju Puračić i vašer. Iskoristio bih ovu priliku i sve one koji se dvoume da li da dođu u Puračić ili ne, ja bih ih pozvao da budu naši gosti jer sigurno ono što osjećaju u ova tri dana u Puračiću to se ne osjeća svaki dan”, za Tuzlanski.ba izjavio je Anel Osmanović, predsjednik organizacionog odbora vašera i predsjednik mjesne zajednice Puračić.

    Izlagači su tradicionalni stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a nemali broj dolazi i iz okolnih zemalja.

    Vašer je poseban i zbog tradicionalnog opštenarodnog veselja uz izvornu i narodnu muziku, te zbog bogate gastro ponude koju čine slatkiši i halva, te specijaliteti sa roštilja i ražnja, i brojni suhomesnati proizvodi. Najmlađi se tradcionalno zabavljaju u velikom zabavnom parku. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

    Vezano | Saobraćajni kolaps zbog odžavanja vašara u Puračiću

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje