Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodilištu u Gračanici donirana medicinska oprema u vrijednosti od 76.000 KM

Preuzmite sliku

Odjel porodilišta i neonatologije pri Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici od danas je bogatiji za veoma značajan set medicinske opreme u vrijednosti od 76.000 KM, koju je obezbijedio MFS-EMMAUS zahvaljujući donatoru “Sharjah Charity International” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

“Svjedoci smo jako otežanih uslova rada i brige prema novorođenčadima i majkama trudnicama smještenim na ovom odjelu, kao i prema zahtjevima za donaciju koju su u više navrata upućivali iz ove bolnice prema nama”, objavio je Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS).

MFS-EMMAUS je kao i do sada uputio zahtjev prema svojim donatorima da se što prije pronađe rješenje i normalizuju uvjeti rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Stoga su uvjereni da će u velikoj mjeri biti olakšan rad i medicinskom osoblju kada se već sutra sva oprema pusti u rad.

“Danas smo zahvaljujući MFS-EMMAUS-u i donatorima iz UAE dobili vrijednu donaciju medicinske opreme. Naime, radi se o ultrazvučnom aparatu, CTG aparatu, aspiratoru za novorođenčad, toplom stolu za porodilište kao i hirurškoj lampi. Prije nekoliko godina od istog donatora smo dobili jedan ultrazvučni aparat i tri aparata za hemodijalizu, tako da se ovom prilikom dodatno zahvaljujem za svu opremu u svoje i u ime direktora koji danas iz opravdanih razloga nije prisutan. Radi se o najsavremenijoj opremi koja će biti odmah puštena u funkciju i time ćemo olakšati rad ne samo kolegama koje će raditi na njima, nego ćemo i poboljšati usluge za ove male pacijente koji tek dolaze na ovaj svijet”, kazala je Elmedina Sarajlić, specijalista transfuziologije u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović”.

Odjel porodilišta i neonatologije broji 320 novorođenčadi u ovoj godini, a mi se nadamo da će svaki naredni porođaj i trudnoća biti propraćeni na krajnje kvalitetniji način zahvaljujući ovoj opremi, objavio je MFS-EMMAUS.

“Posredstvom donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, MFS-EMMAUS je nabavio medicinsku opremu za odjeljenje porodilišta i neonatologije u Općoj bolnici ‘dr. Mustafa Beganović’ u Gračanici. Nadamo se da će donirana oprema uposlenicima bolnice olakšati rad, ali prije svega olakšati i pružiti bolje uslove novorođenčadima i njihovim majkama. Ovo je nastavak dobre saradnje MFS-EMMAUS-a sa ovom zdravstvenom ustanovom koja će se i dalje širiti”, kazao je Adis Šečić, projektni koordinator u MFS-EMMAUS-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,