Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodice pristižu pred sud u Hagu: Nadaju se da će pravda biti zadovoljena (FOTO)

Preuzmite sliku

Bivši logoraši iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja žrtava kao i porodice ubijenih od jutarnjih sati pristižu pred zgradu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu gdje će danas biti izrečena prvostepena presuda bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina, javlja Anadolija.

Nakon više od dvije decenije od rata u BiH porodice žrtava se nadaju da će današnjom presudom pravda, koliko toliko, biti zadovoljena.

Članovi porodica žrtava nalaze se pred zgradom Haškog trubunala noseći transparente s porukama “kriv za sve” i fotografijama Mladića uz poruku “pravda za sve žrtve”.

 • Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine, a optužnica Haškog tužilaštva ga tereti po 11 tačaka, od kojih se dvije odnose na genocid.

  On je krajem maja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen MKSJ-u. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama MKSJ, nije se izjasnio o krivici, pa je Pretresno vijeće u njegovo ime unijelo kako se ne osjeća krivim.

 • Tokom suđenja, optužba i odbrana saslušale su 377 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja.

  Tužilaštvo je zatražilo izricanje doživotne zatvorske kazne za generala Mladića, rekavši pri tome da bi ga trebalo osuditi za organizovani zločinački poduhvat tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

 • Tužilac Alan Tieger u završnom izlaganju tužilaštva istakao je pred sudijama MKSJ-a da bi “bila uvreda za žrtve, žive i mrtve, i uvreda za pravdu da se izrekne bilo koja kazna, osim najteže moguće po zakonu: doživotna kazna zatvora“.

  S druge strane, odbrana je u završnom izlaganju na koncu četverogodišnjeg suđenja zatražila oslobađajuću presudu.

 • Presudu donosi tročlano Pretresno vijeće haškog tribunala na čijem čelu je holandski sudija Alphons Orie.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje