Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodice obilaze mezare u Potočarima: Dolazim dok sam živa jer im nema ko drugi doći

Preuzmite sliku

Ibro, Suad, Esad, Sadik… Hafiza Mujkanović je došla u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari da obiđe mezare sinova, muža i drugih članova uže i šire porodice, ubijenih u genocidu u ljeto 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj porodica pristiže danas u Potočare gdje će sutra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za još 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice.

“U genocidu su mi ubijeni muž Ibro, sinovi Suad i Esad, braća Sadik i Ibro, amidžići, amidža, dajdže. Ostalo mi je jedno unuče i nemam više djece. Sinovi su išli preko šume. Imali su 18 i 20 godina”, ispričala je Hafiza.

Sinovi su ukopani prije deset godina.

“Jedni su pronađeni u Glogovoj, drugi u Kamenici. Dobro mogu da vam kažem kako se zovem, tako se osjećam. Jučer, na Bajram, sam ustala s visokim pritiskom, sekirala sam se, hoću da dolazim dok sam živa jer im nema ko drugi doći”, kazala je Hafiza za AA.

Do pada Srebrenice bila je u svojoj kući u Soloćuši.

“Tada smo se rastali. Djeca i muž su otišli preko šume. Stariji sin je bio oženjen, imao je bebu od šest mjeseci. Snaha, ja i beba smo otišle u Potočare i nikada se više nismo vidjeli. Posljednje čega se sjećam su riječi starijeg sina: ‘Mama, čuvaj Mesnefu‘. To mi je unuka”, prisjeća se Hafiza.

Ova nana danas živi u Vogošći kod Sarajeva.

Među bijelim nišanima u mezarju Memorijalnog centra bila je i Rešida Alemić. U genocidu su joj ubijena braća Hrustić, Aziz i Azem.

“Braća su mi ovdje ukopana. Poginuli su mi i otac i muž. Jedan brat je nedavno ukopan. Te 1995. su preko šume krenuli prema slobodnoj teritoriji. Poginuli su kada je bila prva zasjeda kod zloglasne ‘Bukve’. Teško je, došli smo da posjetimo mezare ne samo njih nego svih šehida”, izjavila je Rešida.

Sutra će u mezarju Memorijalnog centra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina.

Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađene u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje