Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porezna uprava FBiH: U Tuzli prodata zaplijenjena imovina dužnika za 196.000 KM

Preuzmite sliku

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Tuzla je 3. aprila izvršio direktnu prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika-dužnika Olimp d.d. Gračanica i Fortex d.o.o. Gračanica zbog naplate dužnih javnih prihoda.

Cijena za koju prodata imovina poreznih obveznika-dužnika iznosi 196.000 KM, saopćila je Porezna uprava FBiH.

Navedeni iznos kupci su u zakonski ostavljenom roku u cijelosti uplatili na račune dužnih javnih prihoda poreznih obveznika – dužnika.

Od imovine poreznog obveznika-dužnika Olimp d.d. Gračanica prodata je nekretnina, a od imovine poreznog obveznika-dužnika Fortex d.o.o. Gračanica prodate su mašine i nekretnina.

Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate. Međutim, u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, odnosno praksa je pokazala da za kupovinu iste uglavnom nema zainteresiranih kupaca, navode iz Uprave.

Ako se i pojave, dodaju, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti.

Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih osoba, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu, piše Faktor.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,