Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popravak zuba djeci s poteškoćama u razvoju u Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon troipogodišnje borbe oko 2.000 osoba za poteškoćama u razvoju u TK odnedavno imaju priliku za popravak zuba.

Direktorica Udruženja “Zemlja djece u BiH”, Mirsada Bajramović kazala je da će se time poboljšati zdravlje te djece, kao i njihov kvalitet života te je dodala da dosadašnja iskustva pokazuju da je većina te djece do 24. godine, zbog neblagovremene stomatološke zaštite, potpuno ostajala bez zuba.

Stomatološke usluge osobama s poteškoćama u razvoju kod kojih postoji indikacija za tretman pod općom anestezijom vrše se na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla po principu boravka u dnevoj bolnici.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Edin Husarić kazao je da postoji dnevna bolnica za takve pacijente, gdje i nakon intervencije, prate njegovo stanje te ga otpuste kući nakon što se steknu uvjeti.

Do sada je na Klinici za dječije bolesti urađeno šest zahvata. Iskustva su i više nego pozitivna, ističe dr. Huharić.

Do sada su po ovu uslugu roditelji i djeca putovali do Mostara, Sarajeva i Banja Luke što je bilo izuzetno komplicirano za sve.

Postupak odobravanja ove zdravstvene usluge pokreće se podnošenjem zahtjeva Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Uz zahtjev se prilaže nalaz i mišljenje doktora stomatologije o utvrđenoj medicinskoj indikaciji u skladu s Procedurom za odobravanje ove zdravstvene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za ove namjene u 2019. godini osigurao je 15.000 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje