Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popis zemalja u koje možemo putovati s bh. pasošem

Preuzmite sliku

Pandemijsko razdoblje uvelo je brojne restrikcije na globalnom nivou, a posebno je po međunarodnu i nacionalnu ekonomiju bila “papreno skupa” ona koja se odnosi na restrikciju putovanja. Restrikcije i dalje traju, a N1 u nastavku donosi popis zemalja u koje bismo s bh. putovnicom mogli ići bez većih poteškoća.

COVID-19 pandemija ostavila je posljedice po zdravlje dijela stanovništva, ali su prateće mjere zaštite dovele do radikalnih promjena: u mentalnom zdravlju, na planu ljudskih prava, na planu privrede i ekonomije. Jedna od promjena tiče se putovanja, koja su za mnoge u pandemijskom razdoblju postala misaona imenica.

U prikazanom videu možete pogledatu šta je potrebno za odlazak u neke, za Bosnace i Hercegovce, najpopularnije destinacije. Kad je riječ o državama s kojima graničimo, poznato je da u Hrvatsku više nijedan bh. državljanin ne može bez negativnog PCR testa, pa ni oni sa hrvatskim dokumentima, uz napomenu da za bosanskohercegovačke državljane negativan pcrt nest nije dovoljan, već ga mora pratiti valjan razlog, poput ovih koji se odnose za državljane trećih zemalj.

Oni, dakle, u Republiku Hrvatsku mogu ući jedino ako su:

– zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici u domovima za starije osobe

– pogranični radnici

– osoblje u saobraćajnom sektoru

– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijska osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

– putnici u tranzitu

– osobe koje putuju radi školovanja

– pomorci

– osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes.

Što se tiče drugih zemalja s kojima BiH graniči, u Srbiju možemo putovati bez ikaakvih testiranja, dok je za ulazak u Crnu Goru neophodan valjan serološki test, koji je značajno jeftiniji od PCR-a.

Ulazak bh. državljana u Njemačku moguć je samo ukoliko imamo odobren boravak u toj zemlji. Ukoliko nemamo, morali bismo imati hitnu opravdanost, što podrazumijeva propisane situacije, npr. zdravstveni radnici, istraživači i gerijatrijski radnici, kvalifikovani i visokokvalifikovani strani radnici čije zapošljavanje je neophodno iz ekonomske perspektive i čiji se rad ne može odložiti niti se može obavljati u inostranstvu.

Na sličan način regulisane su i mogućnosti ulaska u Republiku Austriju, u koju mogu ući osobe iz poslovnih razloga, osobe koje ulaze u zemlju radi početka, nastavka studija ili naučnog istraživanja, osobe koje u zemlju ulaze zbog hitno neophodnih sudskih rasprava.

S druge strane postoje zemlje poput susjedne ranije spomenute Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Republike Turske ili npr. Sjedinjenih Američkih Država i Brazila, u koje naši državljani mogu putovati bez većih ili ikakvih ograničenja. Ipak, prilikom namjeravanog odlaska u inostranstvo najbolje je provjeriti aktuelne uslove u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili organu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje