Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Položeno cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježju Nefise Osmančević prve civilne žrtve agresije na Kalesiju (FOTO)

Preuzmite sliku

U kalesijskom naselju Gojčin danas je polaganjem cvijeća na spomen obilježje prvoj civilnoj žrtvi agresije na Kalesiju Nefisi Osmančević započelo obilježavanje Dana MZ Jelovo Brdo i Gojčin.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića cvijeće su položili savjetnik Fikret Suljkanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i šef u Službi za prostorno uređenje geodetsko i imovinsko-pravno poslove Zijad Kulanić.

Cvijeće su položili i predstavnici Vijeća MZ Jelovo Brdo i Gojčin na čelu sa predsjednikom Ruvejdom Osmančevićem koji je kazao da će do naredne godine pored spomen obilježja biti postavljeni i jarbol sa zastavama države BiH te je pozvao svoje sugrađane da nikada ne zaborave one koji su ubijeni u vrijeme agresije na BiH.

Prisutnima se obratio i savjetnik načelnika Fikret Suljkanović koji je pozvao Bošnjake na jedinstvo te da svojoj djeci govore šta se desilo na ovim prostorima i da oni znaju ko je agresor a ko žrtva. Suljkanović je kazao da će općinski načelnik podržati svaki projekat koji za cilj ima istinu i upoznavanje sa onim što se desilo u Kalesiji.

Jasmin Osmančević zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija zahvalio se predstavnicima Vijeća MZ koji sve čine kako se ne bi zaboravile žrtve te je pozvao komšijei prijatelje da svojoj djeci govore šta se dešavalo u periodu od 1992-1995.godine na ovim prostorima.

On je kazao da su upravo 2.maja 1992.godine neprijateljski vojnici napali njegovo selo Gojčin te susjedno Jelovo Brdo iz pravca Osmaka.

Alija Osmančević, otac ubijene Nefise kroz suze se prisjetio tog dana rekavši da će mu uvijek ostati urezan u sjećanje i da niko i nikada ne smije zaboraviti one koji su ubijeni zbog vjere, nacije i želje da imaju sopstvenu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina.

Tog 2.maja 1992.godine ubijena je Nefisa Osmančević, a ranjeni su njena snaha Sabina i dvogodišnji bratić Anel.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje