Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija u Tuzli stanje sigurnosti ocijenila kao zadovoljavajuće. Istog dana policijski službenik počinio ubistvo

Preuzmite sliku

Nakon što je Uprava policije MUP-a TK-a u Tuzli u srijedu 07. februara ocijenjivala stanje sigurnosti kao zadovoljavajuće, dogodio se šokantan incident koji je bacio sumnju na tu ocjenu.

Naime, u večernjim satima istog dana, u Tržnom centru Brčanska Malta, život je izgubila jedna ženska osoba nakon što ju je više puta pogođenim hicima iz vatrenog oružja usmrtio upravo policijski službenik.

Vezano | Tuzla: Policajac osumnjičen za ubistvo ženske osobe u Tržnom centru Brčanska Malta

Na proširenom kolegiju direktora Uprave policije, nakon analize statističkih podataka i prezentacije o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, zaključeno je da su sve sigurnosne dimenzije bile zadovoljavajuće. Međutim, paradoksalno, istog dana se dogodio ovaj tragični incident koji je potresao zajednicu.

Osumnjičeni policijski službenik je izvršio zločin u jednom ugostiteljskom objektu, što je izazvalo neizbježne pitanje o pouzdanosti ocjene stanja sigurnosti.

Vezano | Tužilaštvo TK: Elvis Ćustendil iz pištolja usmrtio Amru Kahrimanović, izdata naredba za obdukciju

Direktor Uprave policije MUP-a TK-a za sada nije dao komentar u vezi s ovim slučajem, a istražni postupak je u toku.

Ovaj dramatični preokret pokazuje koliko je važno da se sigurnosne institucije temeljito analiziraju i da se redovno prati rad osoblja kako bi se osigurala prava ocjena stanja sigurnosti i povjerenje javnosti.

Uprava policije MUP-a TK-a nastavlja s istragom ovog slučaja i obećava punu transparentnost u procesu.

Uprava policije MUP TK – Održan prošireni kolegij direktora Uprave policije

U srijedu 07. februara u prostorijama MUP TK-a u Tuzli, održan je radni sastanak proširenog kolegija direktora Uprave policije MUP TK-a Dževada Kormana sa načelnicima Sektora kriminalističke policije, Sektora uniformisane policije, Jedinice za profesionalne standarde i policijskih uprava.

Na sastanku je, u skladu s utvrđenim dnevnim redom, razmatrana analiza stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – decembar 2023.godine i mjesec januar 2024.godine, koje je nakon prezentiranih podataka i razmatranja statističkih pokazatelja ocijenjeno zadovoljavajućim po svim segmentima sigurnosti.

Analizom prezentovanih statističkih podataka stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za izvještajni period januar-decembar 2023. godine u odnosu na uporedni period 2022.godine, evidentno je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela, kao i smanjenje prekršaja u oblasti javnog reda i mira. Stanje u saobraćaju karakteriše blagi porast broja saobraćajnih nezgoda, dok je broj poginulih lica na istom nivou u odnosu na posmatrani period prošle godine.

Takođe, na kolegiju je razmatrano aktuelno stanje sigurnosti na području nadležnosti Uprave policije MUP TK-a, s osvrtom na aktivnosti koje se preduzimaju u odnosu na sigurnosno interesantne događaje.

Ovom prilikom, direktor Uprave policije upoznao je prisutne sa zaključcima sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih MUP-ova, održanog 23. i 24.01.2024.godine u Ljubuškom.

Nakon izvršene analize i razmatranja aktuelnih pitanja i prioriteta, usaglašeni su zaključci i buduće aktivnosti Uprave policije MUP TK-a, koje imaju za cilj očuvanje i unapređenje stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,