Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija provjerava tvrdnje Sirijca vraćenog u BiH o razdvajanju od kćerke

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da će policijski predstavnici na graničnom prijelazu Maljevac obaviti razgovor s izbjeglicom iz Sirije koji je ustvrdio da ga je u selu Smoljancu (Hrvatska), kada je išao u prodavnicu po namirnice, hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćerke Allse.

Podsjećamo, priču o razdvajanju od kćerke, sirijski državljanin ispričao je nekim bh. medijima nakon što je vraćen u BiH, odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku.

“Nakon što je hrvatska policija dobila tu vijest ona je odmah kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve ili, barem one za koje su procijenili i koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju nekakva saznanja. Dakle hrvatska policija je uprkos tome što joj takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar hrvatske policije bez obzira što događaj nije bio prijavljen ni pojedinačno niti od strane policije u BiH”, kazao je Božinović u Zadru.

Dodao je da će pripadnici granične policije razgovor sa Sirijcem, koji je priču o odvajanju od kćerke iznio u bosanskohercegovačkim medijima, obaviti uz pomoć isusovačke službe za izbjeglice.

Božinović je kazao da će nakon tog razgovora biti poznato hoće li događaj, koji se navodno dogodio prije osam do 10 dana, biti prijavljen, prenosi Hina.

Policija je i u nedjelju demantirala tvrdnje sirijskog državljanina, vraćenog u BiH odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku, da ga je policija odvojila od kćeri, dodajući da su „koordinate o mjestu na kojemu se navodno događaj zbio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,