Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija istražuje ko je odbacio pano s fotografijama poginulih pripadnika MUP-a HR HB

Preuzmite sliku

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona provodi istragu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti oko pronalaska panoa s fotografijama poginulih pripadnika MUP-a HR HB pored kontejnera na odlagalištu otpada u naselju Rudnik u Mostaru koja će, kako kažu, pokazati radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri.

“Uprava policije, koja je jedino ovlaštena provoditi zakonom propisane mjere i radnje, već provodi opsežnu istragu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog nemilog događaja. Istraga će obuhvatiti radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri”, kažu iz MUP-a HNK-a.

Dodaju kako su panoi s fotografijama izrađeni i postavljeni u ratu i neposredno poslije rata u zgradi Policijske uprave Mostar te da su potpunom integracijom hrvatskog i bošnjačkog dijela MUP-a HNK-a, panoi sa slikama sklonjeni.

“MUP HNK iskreno suosjeća s porodicama poginulih pripadnika policije i razumije reakcije javnosti te će isti nakon provedenih istražnih radnji biti u potpunosti obavješteni”, dodaje se u saopćenju.

O događaju se oglasio i premijer HNK-a Nevenko Herceg koji je najoštrije osudio ovaj čin, istaknuvši kako se njime na ljudskom razumu neshvatljiv način vrijeđa čast i ugled poginulih branitelja te na posebno bolan način otvaraju rane porodicama poginulih.

Na tomu tragu, predsjednik Herceg danas je od mjerodavnih u MUP-u HNK-a zatražio da se žurno poduzmu sve potrebne radnje kako bi se pronašli počinitelji ovoga nedjela i o svemu poduzetomu izvijesti javnost.

Predsjednik Herceg je, također, jučer i danas na ovu temu obavio razgovore s čelnicima udruženja proisteklih iz Domovinskoga rata te obećao kako će do kraja ustrajati u rasvjetljavanju ovoga događaja, pronalasku počinitelja i utvrđivanju odgovornosti, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,