Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajci u TK dobijaju veće ovlasti: Moći će koristiti suzavac u spreju i sredstva za nasilno otvaranje vrata

Preuzmite sliku

Sa ciljem unapređenja sistema i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu (TK) te adekvatne implementacije Zakona o policijskim službenicima TK u praksi, a kako bi se otklonili i do sada uočeni nedostaci, na danas održanoj sjednici Vlada TK je u formi nacrta utvrdila izmjene Zakona o policijskim službenicima TK, saopćeno je iz Vlade.

Između ostalog, dodaje se u saopćenju, izmjenama i dopunama se pruža mogućnost policijskim službenicima da primjenom policijskih ovlaštenja u zakonskim okvirima upotrijebe i sprej sa nadražujućom materijom (suzavac op.a.), kao i sredstava za nasilno otvaranje vrata, ukoliko se procijeni da se sa istom može ostvariti zakoniti cilj.

Također osnažuju se profesionalni standardi i radna disciplina policije kako bi se policija dodatno ojačala stručnim kadrovima. Usklađuje se sistem prijema policijskih službenika sa Bolonjskim sistemom studiranja te se uz skraćivanje rokova i ubrzanje cjelokupne procedure, dodatno povećava transparentnost postupka prijema policijskih službenika u radni odnos.

Uz navedeno Zakon o policijskim službenicima TK se usklađuje sa Uredbom o jedinstvenoj uniformi u FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,