Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju

Preuzmite sliku

Komandir Policijske stanice u Osmacima Dejan Marković zvani Deša, krim inspektor Novica Popović, te policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović izjasnili su se u Osnovnom sudu u Zvorniku da nisu krivi za sudjelovanje u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika u augustu prošle godine, saopćio je BIRN.

Sutkinja za prethodno saslušanje Slavica Tadić je na početku ročišta upoznala optužene s njihovim pravima u postupku, a nakon što su se izjasnili da nisu krivi, rekla je da će predmet biti dodijeljen drugom sudiji koji će voditi postupak.

U optužnici se navodi da su četvorica policajaca učestvovala u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile”, a terete se za krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”.

U saopćenju se navodi da su policajci  maloljetnog Ajdina Jusića u Osmacima ispitivali – bez prisustva roditelja – o tome ko je pljačkao kuće, a Marković ga je udario otvorenom pesnicom u lice, zatim ga zastrašivao oružjem, te udarao po vratu i ramenima.

Za Popovića, Đurića i Milutinovića je navedeno da nisu poduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika

Đurić je maloljetniku, navodi se, tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci “povlačeći mu jedan po jedan prst”, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, a Milutinović ga je tom prilikom udarao u ruku i nogu, nakon čega su ga onesviještenog ostavili ispred kuće.

Cijeli ovaj slučaj nadležnim institucijama prijavio je otac djeteta

Advokat optuženih policajaca Miodrag Stojanović je za Detektor rekao kako smatra da ovo suđenje neće dugo trajati te da još uvijek nije poznato kada bi postupak mogao početi, s obzirom da se ne zna kojem će sucu predmet biti dodijeljen.

Vezano | Podignuta optužnica protiv policajaca iz Osmaka zbog premlaćivanja maloljetnika

“Mislim da ovo suđenje neće biti dugo s obzirom na broj svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo. Možda će biti u nekom smislu medijski eksponirano, ali po djelu koje im je stavljeno na teret, nema u ovom predmetu ništa spektakularno.

Nema ništa spektakularno što bi neko očekivao, a to je problem s povratničkom populacijom, problem zaštite i interesa maloljetnika, i sve ono što je izazvalo medijsku pažnju.”  kazao je Stojanović i dodao kako očekuje da će suđenje “proći na korektan i profesionalan način, zasnovan na činjenicama”.

Za spomenuto  krivično djelo zaprijećena je novčana ili kazna zatvora do tri godine, navodi se u saopćenju. (FENA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,