Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta peticija da se u TK nastavi sa online nastavom

Preuzmite sliku

Na juče održanoj vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona razmatrana je i usvojena preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK da se nastavni proces u obrazovnim ustanovama nastavi odvijati po ranijem modelu koji isključuje online nastavu i učenike od ponedjeljka vraća u školske klupe.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić na press konferenciji za medije je kazao da je epidemiološka situacija na području TK još uvijek složena ali s obizorom da se bliži kraj školske godine odlučeno je da se učenici vrate u školske klupe.

‘Sagledavajući trenutnu situaciju nismo značajno odstupali od mjera i preporuka koje su trenutno na snazi. Novost je da učenici i studenti prekidaju sa izvođenjem online nastave od ponedjeljka’ – kazao je Jurić i podsjetio da još uvijek Tuzlanski kanton ima visok broj aktivnih slučajeva zaraženih virusom COVID-19 i da se na hospitalizaciji nalazi preko 230 osoba.

Povodom ove Odluke Vlade TK, koja je donešena na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK pokrenuta je online peticija da se u Tuzlankom kantonu ipak do daljnjega nastavi sa modelom online nastave.

Odluka Vlade TK da se učenici vrate u školske klupe nije obrazložena poboljšanjem epidemiološke situacije, već kao jedini argument koji je na press konferenciji iznio ministar zdravstva TK Božo Jurić bilo je to što se bliži kraj školske godine.

“Povodom kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije napravili smo peticiju u cilju obustavljanja normalne nastave, te nastavak održavanja časova putem online platformi. Činjenica je da koronavirus postaje sve opasniji i da broj zaraženih stalno raste. Naime, samim time što nekoliko časova provodimo u školi ugrožavamo svoje živote, kao i živote svojih bližnjih. Potpisom ove peticije povećavate šanse za nastavak sprovođenja online nastave i samim time smanjenja broja zaraženih u BiH” – navodi se u opisu peticije koju je do sada potpisao preko 10.000 osoba.

Podsjetimo, ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona donijelo je novu odluku da će se nastava u tom kantonu, još najmanje narednu sedmicu, odvijati online.

“Aktuelna epidemiološka situacija izazvana pandemijom koronavirusa nešto je povoljnija, pogotovo u odnosu na sredinu marta, kada smo i donijeli odluku o povratku na online model izvođenja nastave, ali nije toliko dobra da bismo u ovom trenutku dozvolili povratak djece u škole” – naveli su u svom saopćenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,