Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta kampanja za povećanje unosa cjelovitih žitarica radi prevencije brojnih bolesti

Preuzmite sliku

Povećanje unosa cjelovitih žitarica ima ogroman uticaj na javno zdravlje, jer dokazi pokazuju da njihova konzumacija može smanjiti rizik od razvoja oboljenja poput dijabetesa, bolesti srca i nekih vrsta raka, istaknuto je na okruglom stolu “Intersektorska saradnja i partnerstvo u promociji konzumacije cjelovitih žitarica” danas u Sarajevu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić izjavio je da je ta institucija, zajedno s partnerima iz Danske, pokrenula kampanju namijenjenu široj javnosti, ali i proizvođačima pekarskih proizvoda koji direktno određuju kvalitet i trendove hranjenja.

  • – Moramo učiniti da cjelovite žitarice budu zastupljnije jer njihova konzumacija prevenira brojne hronične bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, te moždanog i srčanog udara – naglasio je Skočibušić.

    Od juna 2022. Zavod za javno zdravstvo Fedracije BiH je zvanično postao pridruženi partner u projektu “WholeEUGrain”, koji se provodi kroz Treći zdravstveni program Evropske unije.

    Glavni cilj projekta je da se u zainteresirane evropske zemlje prenesu pozitivna iskustva Danske u formiranju javno-privatnog partnerstva za cjelovite žitarice, koje je u 10 godina rezultiralo skoro dvostrukim povećanjem unosa cjelovitih žitarica u danskoj populaciji.

    Konzorcij projekta čine Rumunija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Danska.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje