Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta inicijativa u Sarajevu: Dodijeliti nazive ulica Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića

Preuzmite sliku

Dženan Mulić, vijećnik Općinskog vijeća Centar, na današnjoj sjednici je uputio inicijativu da dvije ulice u Općini Centar dobiju naziv po imenima Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića.

Kako je naveo, oni su ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti.

Kako navodi, akademik prof.dr. Muhamed Filipović kao “doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom”. Dao je izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti.

Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike, istakno je Mulić.

“Akademik prof. dr. Muamer Zukorlić je bio teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU). Bio je kandidat za reis-ul-ulemu 2019. godine”, istakno je.

Kako dalje navodi, Bosnu i Hercegovinu je smatrao svojom maticom a grad Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu. Obavljao je funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije od 2016. do 2020, a potpredsjednika od oktobra 2020. do njegove smrti.

“Održao je više od 1.000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava, dao više od 800 intervjua, imao bezbroj raznih medijskih nastupa, učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija. Za navedenu inicijativu nisam trazio izjašnjavanje Vijeća jer smatram da će nadležna komisija i bez izjašnjavanja Vijeća, uvažavajući lik i djelo naša dva akademika učiniti sve potrebno da u extra ili prvoj zoni općine Centar pokrenu proceduru dodjele naziva imena ulica”, kazao je Mulić, prenosi Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje