Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokazna vježba EUFOR-a: Sposobni odgovoriti na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju

Preuzmite sliku

U bazi Butmir kod Sarajeva izvedena je metodsko-pokazna vježba kojom su demonstrirane EUFOR-ove sposobnosti na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, javlja Anadolu.

Današnja vježba i Dan visokih zvanica organizovani su u sklopu godišnje vježbe “EUFOR brzi odgovor 2023”.

Vježbama i Danu zvanica prisustvovali su predstavnici državnih organizacija i stranih ambasada. Među prisutnim su, između ostalih, bili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Godišnja vježba “EUFOR brzi odgovor 2023” (EUFOR Quick Response 2023) održava se od 11. do 29. septembra širom Bosne i Hercegovine. U vježbi učestvuju vojnici iz 22 države učesnice misije EUFOR-a, koje će privremeno ojačati sastav EUFOR-a tako što će poslati rezervne snage koje su trenutno u pripravnosti u tim zemljama.

Cilj vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi njegovu stalnu podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer na početku obraćanja vojnicima i prisutnima u Butmiru, citirao je izjavu o njihovoj misiji.

„Operacija Althea će u nadležnosti Vijeća Evropske unije i u skladu sa svojim mandatom podržati napore bh. vlasti na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, a kako bi doprinijela stabilnosti države. U skladu sa našom misijom, mi kao EUFOR demonstriramo stopostotnu posvećenost Evropske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima Bosne i Hercegovine“, rekao je Habermayer.

Istakao je da se „njihova vjerodostojnost temelji na tome da se prema svim entitetima i narodima odnose na nepristrasan i jednak način“.

„Mi smo partneri bh. vlastima, Oružanim snagama BiH, organima za provedbu zakona i na kraju, ali ne manje važno, svakom pojedinom građaninu i građanki Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnost, politička uvjerenja ili vjersku pripadnost“, naglasio je Habermayer.

Prema njegovim riječima, kako bi očuvali sigurnost u zemlji, EUFOR se oslanja na višeslojan sistem rezervnih snaga.

„Ovaj koncept omogućava EUFOR-u da održava relativno malo stalno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, uz sposobnost da brzo poveća brojnost i vojnu moć svojih snaga. Mi smo sposobni odgovoriti na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju. Vježbom ‘Brzi odgovor’ testiramo mehanizme za brzu aktivaciju i integraciju naših rezervnih snaga sa trupama raspoređenim u području operacije“, pojasnio je Habermayer.

Izrazio je uvjerenje da uvježbavanje sposobnosti rezervnih snaga ne treba podcjenjivati i da ih svaki komandant treba provjeravati.

Podsjetio je da su se tokom prošlogodišnje vježbe „Brzi odgovor 2022.“, koncentrirali na prijem i raspoređivanje i početnu integraciju rezervnih snaga u sastav EUFOR-a.

„Ove godine gradimo dalje na toj osnovi uvježbavajući sposobnosti rezervnih snaga, a kako bi se osigurala neosjetna i neposredna integracija tih snaga u slučaju potrebe za njihovim raspoređivanjem. Time se garantira da su naše snage potpuno funkcionalne i učinkovite, sposobne odigrati odlučujuću ulogu u podršci institucijama i stanovnoštvu Bosne i Hercegovine. Ove godine se fokusiramo, ne samo na pružanje pomoći pripadnicima međunarodne zajednice u slučaju opasnosti nego i na pružanje pomoći bh. vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u ulozi institucije drugog odgovora“, rekao je Habermayer.

Smatra da je ovo od naročite važnosti u sadašnjem trenutku zbog nepredvidljivosti i promjenljivosti mogućih scenarija.

„Sada bih poslao poruku onima koji su skeptični u vezi toga da li EUFOR može da ispuni svoju misiju. Dovoljno smo jaki da pružimo podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov. Moram reći da je upotreba vojne sile uvijek posljednja stvar koju treba odabrati kao opciju i uvijek mora biti odluka naših političkih gospodara“, naglasio je Habermayer.

Naveo je da prisustvo ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera i predstavnika drugih bh. institucija i međunarodne zajednice pokazuje kontinuiranu saradnju i profesionalan odnos između EU-a, EUFOR-a i bh. institucija.

„Ovaj odnos će biti ojačan kroz uvježbavanje u okviru vježbe ‘Brzi odgovor 2023.’. Uvjeren sam da će se svi složiti sa mnom da je očuvanje demokracije kroz konstruktivan dijalog i zajednički rad na poboljšavanju sigurnosti i kvalitete života svih građana Bosne i Hercegovine, vrijedno svih napora“, dodao je Habermayer.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,