Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte oštru raspravu Zildžića i Pindže: Da li je Federacija zakinula KS?

Preuzmite sliku

Većina zastupnika Federalnog parlamenta usvojila je zakon kojim se predviđa značajno smanjenje prihoda raspoređenih od poreza Kantonu Sarajevu, u odnosu na raniju praksu. Jedni kažu da je Sarajevo do sada profitiralo nauštrb drugih kantona, dok iz glavnog grada države poručuju da je ugrožena finansijska stabilnost.

Gosti Mirsad Pindžo, zatupnik NiP-a i Salko Zildžić, zastupnik SDA i predlagač, govorili su u vezi ove teme.

Salko Zildžić istakao je na početku svog gostovanja u Danu uživo na N1 da se predlaganje Zakona ne moze vezati ni za jednu vlast, nego je to pitanje ravnomjernog razvoja Federacije, ravnomjernog pristupa građana javnim prihodima.

“Od početka mandata nekoliko zastupnika je tražilo izmjene ovog Zakona. Svi već duži niz godina pokreću pitanje inicijative i promjene Zakona. Prošle godine sam analizirao, kada je donošen budžet KS sa 160 miliona KM manje zbog pandemijskog vremena, ali sam uvidio da su na rashodovnoj strani pristune stvari o kojima mi građani drugih kantona možemo samo sanjati”, naveo je.

Mirsad Pindžo je dodao kako važeći zakon i u Federaciji, kada su upitanju direktni porezi, svi se slažu da nije dobar. Naveo je primjer na nivou države o raspodjeli prihoda:

“U tri godine prelijevanje finansijskih sredstava iz FBiH u RS su bila 450 miliona, da bi u 2019. godini dosegla 840 miliona i niko se time ne bavi, ali se bavi Kantonom Sarajevo”, istakao je Pindžo te dodao kako je federalni zakon nepravedan i da se slaže s tim, ali su motivi pogrešni i način na koji se to radi.

Zildžić je naveo primjer podataka o Upravi za indirektne poreze te pojasnio…

“Ovdje se radi o smanjenju prihoda iz indirektnih poreza koji su zbog pondera dva i zbog njegove kalkulacije u formuli prilikom izračuna, što se više povećava suma novca koji se dijeli, to se razlika novca koji se dijeli – povećava”.

“Građani Kantona Sarajevo žele da se cijela Federacija BiH razvija, ali ovdje se jedna nepravda ispravlja drugom nepravdom. Biće ugrožen kreditni rejting, razvoj Kantona koji će uticati na cijelu Federaciju”, rekao je zastupnik Pindžo.

Strategija ubjeđivanja građana Kantona Sarajevo od trenutne vlasti je da spin infromacijama zalude i nas i njih, istakao je Zildžić.

“Zašto je premijer Forto 2015. godine pričao jednu priču, a sada kada je vlast priča drugu”, dodao je Zildžić.

Irfan Čengić je na sjednici rekao kada je počela ove priča TK je imala 350 miliona budžet. Sad je pola milijarde…

Upitan šta su građani TK dobili ovim, zastupnik SDA  je naveo kako nominalni iznosi budžeta nisu relevantni za 2010, 2015 i 2020. godinu, kako rastu prihodi, toliko je porastao i osnovice budžetskih korisnika. “Kolega Čengić bi trebao zahvaliti vladama ostalih kantona i reći im da su virtuozi kad uspjevaj uzadržati ljude da ne dođu u Kanton Sarajevo i kažu pa mi živimo u istoj državi”, poručio je Zildžić.

“Građane bombardujete sa potpunim neistinama. Ne zamjeram kolegama iz drugih kantona što su ovo podržali. Zašto? Iz lokal patriotizma, jer se približava oktobar, izbori, zato je SDA podržala sada ovaj zakon jer u Kantonu Sarajevo nisu vlast”, zaključio je Pindžo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje