Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte najnovije snimke izgradnje najvećeg i najimpozantnijeg mosta na Koridoru 5C

Preuzmite sliku

Na poddionici Počitelj-Zvirovići u jeku je gradnja najvećeg i najimpozantnijeg mosta na Koridoru 5C s ukupnom dužinom od 980 metara i visinom od 100 metara.

Most je jedinstven po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji, a uz tunel Prenj predstavlja najzahtjevniji objekt na Koridoru 5C. 7,2 kilometara duga poddionica Buna-Počitelj, koja se naslanja na most Počitelj, već je završena te čeka završetak mosta kako bi se stavila u funkciju.

Navedena poddionica dio je dionice Mostar jug – Počitelj, a locirana je na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Trasa autoceste je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan podputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Kako navedena trasa izgleda iz zraka te kako teku radovi na jednom od najvećih mostova u regiji, pogledajte u najnovijim snimkama. (vecernji.ba)

Foto/VIdeo Marko Karlović

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,