Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte ko će predstavljati i zastupati studente u FBiH

Preuzmite sliku

U Amfiteatru A1 “Martin Luther King” Kampusa Univerziteta u Tuzli, 27. maja 2021. godine, održana je sjednica Osnivačke Skupštine Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon dugog niza godina rada s ciljem osnivanja Unije studenata FBiH, jučer su se u Tuzli okupili studenti/delegati sa četiri javna univerziteta u FBiH, kako bi izabrali radna tijela koja će u narednih godinu dana predstavljati i zastupati studente u FBiH.

Za predsjednika Skupštine USFBiH izabran je Adnan Muratović, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, delegat ispred Studentskog parlamenta UNSA.

“Izražavam zadovoljstvo što smo pokrenuli jednu pozitivnu priču koja je evo dobila svoj epilog u održanoj osnivačkoj skupštini Unije, na kojoj smo postavili temelje daljeg djelovanja ovog tijela, koji će nadamo se u budućnosti nositi zajedništvo studentskog tijela Federacije Bosne i Hercegovine i napredak obrazovanja općenito u BiH. Želim da se zahvalim na učešću Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu, Uniji studenata Univerziteta u Bihaću, Uniji studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Studentskom parlamentu Univerziteta u Tuzli kojima upućujemo posebnu zahvalu pri organizaciji skupštine i ukazanom gostoprimstvu. Zahvaljujem se svima koji su u proteklim godinama uložili napore u aktivnostima koje su rezultirale Osnivanjem Unije studenata FBiH”, kazao je Muratović.

Za članove nadzornog odbora USFBiH izabrani su;

1. Ismir Halač ( SPUS )
2. Iris Bužonja ( USUB )
3. Kenan Begović ( Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru)

Za predsjednika Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine, jednoglasno je izabrana Alisa Dedić, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli (SPUT).

“Izborom na poziciju prve predsjednice USFBiH za mene predstavlja veliku čast. Trudit ću se da opravdam povjerenje kolega, delegata sa drugih javnih univerziteta na nivou FBiH. Na svim univerzitetima položaj studenata nije na zadovoljavajućem nivou i nerijetko su im uskraćena prava koja su garantovana zakonima i drugim pravnim aktima. Pred nama je mnogo posla, a s timom mladih i entuzijastičnih studenata koji su izabrani, trudit ću se da opravdam povjerenje i da zajedničkim snagama unaprijedimo položaj studenata”, kazala je Dedić.

Na poziciju zamjenika predsjednika USFBiH izabran je Belmin Fajić (USUB). Predsjedništvo Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine čine:

1. Alisa Dedić (SPUT)
2. Belmin Fajić (USUB)
3. Faruk Dević (SPUS)
4. Inela Subašić (SPUS)
5. Najda Dautović (USUB)
6. Emanullah Hukić (Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru)
7. Maida Šljivić (SPUT)
8. Amila Omersoftić (SPUT)
9. Mehmed Proho (Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru)
10. Adnan Kovačević (USUB)

Na poziciju sekretara USFBiH izabrana je Amina Šečunović, iz reda delegata Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Unija studenata FBiH je legitiman predstavnik svojih članica čiji je osnovni cilj da zaštiti i unapređuje studentska prava, te osigura bolje uslove za usvajanje znanja. US FBiH bit će direktno uključena u proces izrade i provođenja strategija prema studentima u FBiH s ciljem doprinošenja usvajanju i provođenju mjera prema studentima i programa djelovanja za studente koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima studenata.

Detaljnije informacije o programu rada za tekuću godinu bit će blagovremeno dostupne javnosti po okončanju administrativno-tehničkih procedura registracije Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine u nadležnom federalnom ministarstvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje