Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podržana inicijativa o osnivanju Fonda za liječenje od rijetkih bolesti

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, većinom gasova je podržana inicijativa poslanice Bilsene Šahman (Savez za bolju budućnost BiH ) čiji je  cilj osnivanje fonda za liječenje u inostranstvu pacijenata iz FBiH oboljelih od rijetkih i drugih bolesti.

Obrazlažući ovu inicijativu, Šahman je naglasila potrebe za liječenjem djece oboljele od takvih bolesti i navela da bi se inicirani fond finansirao dijelom iz budžeta, a dijelom od donacija. Kazala je i da zarad ovog cilja treba poduzeti određena prestrukturiranja u zdravstvenom sistemu, s procjenom troškova i mogućih izvora finansiranja, što, po njenim riječima, treba da učini Federalna vlada, odnosno Ministarstvo zdravstva, javlja Fena.

Za razliku od inicijative Bilsene Šahman, Predstavnički dom danas nije dao većinsku podršku inicijativi sasvim druge naravi, koju je podnio poslanik Nermin Nikšić (Socijaldemokratska partija BiH) o uspostavi mehanizama parlamentarnog nadzora nad radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Federalne uprave policije. Podršku su izrazila 44 poslanika, što nije dovoljno za prohodnost akta, osam je bilo protiv, a 19 uzdržano.

Nikšić je, podnoseći inicijativu, kazao da više od dvije godine u Parlamentu FBiH nema Nezavisnog odbora kao civilnog organa za kontrolu rada FMUP-a i FUP-a.

– S obzirom na to da nema Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe, ko kontrolira FUP i njenog direktora? Da li to znači da su sve istrage koje su vršili u proteklom periodu nezakonite – rekao je između ostalog poslanik Nikšić, lider Socijaldemokratske partije BiH.Predstavnički dom nije danas podržao većinom gasova ni inicijativu poslanika Safeta Keše (Stranka demokratske akcije) čiji je željeni cilj usklađivanje Ustava FBiH s ustavima kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje