Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podnesen izvještaj, imamu Mahiću prijeti kazna do tri godine zatvora

Preuzmite sliku

Protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mehića, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo, podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, potvrđeno je iz prijedorske Policijske uprave.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. podnijeli su u srijedu, 15. februara, pripadnici Policijske uprave Prijedor.

Bude li dokazana krivica Mahića, za to mu prijeti novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Skupština grada Prijedora jučer je najoštrije osudila istupanje i govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića.

“Skupština grada poziva sve vjerske službenike da javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda. Skupština je opredijeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja radi zajedničkog napretka”, navodi se u zaključku koji je usvojila gradska Skupština na trećoj posebnoj sjednici.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora.

“Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,