Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podizanje sigurnosti vojnog letenja nad BiH: Ukupna vrijednost projekta 363.000 eura

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH austrijski generalmajor Helmut Habermayer u Komandi EUFOR-a na Butmiru, potpisali su pismo namjere o zajedničkoj upotrebi radio-relejnih čvorišta i nove komunikacijske opreme koja će podići sigurnost vojnog zračnog prometa nad BiH.

Najnovijom opremom uspostavlja se savremena i neovisna komunikacijska mreža za podizanje sigurnosti i neometane radio komunikacije zračnih jedinica Oružanih snaga BiH na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 363.000 eura i realizira se uz podršku EUFOR-a u BiH. Neophodna oprema za uspostavu komunikacijske mreže bit će nabavljena sredstvima EUFOR-a, dok će Ministarstvo odbrane BiH dalje omogućiti snagama EUFOR-a nesmetano korištenje radio-relejnih čvorišta na planinskim vrhovima Čvrsnice (Pločno), Leotara i Velikog Žepa. OS BiH će se opremiti s dva radio terminala i pratećom opremom za rad kontrolora letenja u helikopterskim bazama u Rajlovcu i Mahovljanima. Zajedničku zračno-komunikacijsku mreža koristit će helikopterske jedinice EUFOR-a i OS BiH na zasebnim radio frekvencijama.

  • Osnovni cilj ovog projekta je da se osigura još veći stepen sigurnosti letenja u nekontrolisanom zračnom prostoru. Neometana, sigurna i neovisna komunikacija letačkih posada s kontrolorima letenja na zemlji, na cijelom području BiH, olakšati će obavljanje svih zadaća helikopterskih jedinica OS BiH, uključujući i one koji se odnose na pomoć civilnom stanovništvu Bosne i Hercegovine.

    „Realizacija ovakvih i sličnih projekata predstavlja jasan primjer visokog stepena strateške saradnje Ministarstva odbrane BiH i EUFOR-a na području sigurnosti vojnog letenja nad BiH. Također, drago nam je i da EUFOR, u ispunjavanju svoje misije zaštite slobode kretanja i sigurnosti u BiH, može efikasno upotrebljavati naša radio-relejna čvorišta. Ovo je primjer kako zajedničkim efektivima cjelokupnu sigurnost u BiH podižemo na viši nivo,“ rekao je tim povodom ministar Helez.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje