Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv četiri osobe za organizirano krijumčarenje većeg broja migranata 

Preuzmite sliku

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Senada Keškića, zvanog “Neno”, rođenog 1992. godine u Bihaću, ranije osuđivanog, državljanin BiH; Muje Keškića, zvanog “Muki”, rođenog 1989. u Bihaću, ranije osuđivanog, državljanin BiH; Keme Felića, rođenog 1969. u Bihaću, državljanin BiH, i Suada Delića, zvanog “Obama”, rođenog 1995. godine u Mostaru, ranije osuđivanog, također državljanin BiH. 

Optužnica je rezultat međunarodne operacije kodnog naziva “Taurus“, koja je usmjerena na otkrivanje osoba koje su se bavile organiziranim krijumčarenjem većeg broja ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, prema R Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao pripadnici skupine organizirane radi krijumčarenja migranata, tokom prve polovine 2018. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, a po uputama organizatora skupine za krijumčarenje migranata, prihvatali i smještali u BiH, na lokacijama na području Bihaća i okolice, migrante sa područja Kosova, Turske i drugih zemalja visokog migracijskog rizika i to najmanje 60 migranata, koje su nakon toga, izvan mjesta određenih za prelazak državne granice, krijumčarili na područje R Hrvatske. To  je protivno odredbama Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima u BiH.

Optuženi su postupali prema utvrđenim ulogama i zadacima, te sudjelovali u krijumčarenju migranata na područje R Hrvatske, njihovom predavanju osobama koje će nastaviti krijumčarenje u dubinu teritorije R Hrvatske i dalje prema zemljama EU, a nakon toga putem međunarodnih uplata transfera novca, zaprimali od organizatora novčane iznose kao nezakonitu imovinsku korist, te na taj način zaprimili najmanje 3.500 eura.

Krijumčarenje migranta najčešće je vršeno u skupinama od tri do deset migranata, a u okviru predmeta evidentirano je više od 20 pojedinačnih slučajeva krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženi se terete za kaznena djela-Organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata, a u vezi kaznenog djela krijumčarenja ljudi.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 38 svjedoka, među kojima veći broj stranih državljana, četiri vještaka, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,