Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv Adnana Ćatića za terorizam i sudjelovanje na stranim ratištima

Preuzmite sliku

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. godine isplanirao i realizirao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj skupini “Džabrat Al Nusra”, koja djeluje na području Sirije i koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašena terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1.7.2013. godine, napustio BiH sa aerodroma Sarajevo, otišao na teritoriju R Turske, odakle je ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u toj terorističkoj grupi i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko osma godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17.11.2023. godine lišen slobode od strane pripadnika Granične policije BiH, a na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, otkada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripanik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo – Organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a u svezi sa kaznenim djelom –Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje