Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Pod lupom’: Zabilježene 84 kritične situacije

Preuzmite sliku

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja je zajedno s 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa angažovala 2.600 građanskih i nestranačkih posmatrača za Lokalne izbore 2020. godine, izvijestila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu o otvaranju biračkih mjesta, pristupanju posmatrača Koalicije “Pod lupom” biračkim mjestima te incidentima koje su zabilježili njeni posmatrači u izbornom danu do 10 sati.

Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koja su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 46 biračkih mjesta, od čega većinom u Doboju. Navedena situacija se još uvijek rješava s Gradskom izbornom komisijom Doboj i u komunikaciji s biračkim odborima, gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjoj Luci. Pozitivno je riješeno 24 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja. Prvobitno, pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen.

– To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora – rečeno je na današnjoj pres-konferenciji.

U 87 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6 sati.

Na 96 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19. Na 25 biračkih mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a.

– Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza – rečeno je također.

Na 6 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od sljedećeg izbornog materijala, dok na 2 % biračkih mjesta, glasački listići nisu ručno brojani.

Prema daljnjim navodima na pres-konferenciji, 130 glasačkih listića je nedostajalo na jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci. Po prijavi kritične situacije, rečeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni. Na 99 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 84 % biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, a preostala biračka mjesta s kašnjenjem do sat vremena.

Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem više od sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru, gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora, pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu te je nakon reakcije posmatrača, nepravilnost otklonjena.

Vršenje pritisaka na birače zabilježeno je u Zavidovićima, gdje stranački posmatrač GDS-a, s biračkog mjesta Dolina u Zavidovicima, dolazi na biračko mjesto Alići u Zavidovićima i ulazi u kabinu za glasanje te verbalno vrši pritisak na birače. Predstavnik biračkog odbora je prvobitno konstatovao kako on ima pravo na to. Nakon što je Koalicija „Pod lupom“ prijavila slučaj, OIK kontaktirao političkog subjekta, upozorio da će daljnje slično ponašanje biti sankcionisanje, uklanjanjem navedenog posmatrača sa biračkog mjesta. Kontaktiran je i birački odbor, a sve je uvedeno i u zapisnik.

Slučajevi fotografisanja glasačkog listića su zabilježeni u Sanskom Mostu te su po prijavi posmatrača, zavedeni u ZARBO.

U Trnovu FBiH zabilježeno je više od 15 slučajeva porodičnog glasanja. Posmatrač Koalicije „Pod lupom“ trenutno radi na rješavanju ove situacije. Porodično glasanje je zabilježeno još i u Ilijašu.

Fizički obračun se desio u općini Gradačac, kada je član biračkog odbora izbacio kandidata PDA. Slučaj je unesen u ZARBO.

Ukupan broj zabilježenih kritičnih situacija je 84, od čega se 46 prijavljenih situacija odnosi na onemogućavanje posmatranja. Pozitivno su riješena 24 slučaja. Ostali se odnose na nedostatak izbornog materijala, narušenu tajnost glasanja na dva biračka mjesta u Prijedoru i Bratuncu i porodično glasanje na dva biračka mjesta, u Trnovu FBiH i Ilijašu.

Koalicija “Pod lupom” poziva građane i građanke da izađu na izbore i iskoriste biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku.

Naredna pres-konferencija ove koalicije najavljna je za 23 sata, kada će izvijestiti o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje