Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počela uplata premija za zdravstveno osiguranje u TK

Preuzmite sliku

Pružanje zdravstvenih usluga osiguranim osobama na području Tuzlanskog kantona nastavljeno je neometano. Finansijski plan zavoda zdravstvenog osiguranja TK usvojen je 31. decembra, a danas je počela uplata markica, odnosno premija za zdravstveno osiguranje.

Premija zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu iznosi 20 KM. Nakon uplate u bankama i poštama, markice se apliciraju i ovjeravaju u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta. Novina je jedino u označavanju vrste prihoda prilikom uplate.

– S krajem godine došlo je do izmjene u vrsti prihoda prilikom uplate i imamo poziv na broj, tako da od 1. januara imamo novu vrstu prihoda. Poslali smo obavijesti svim pravnim subjektima koji se bave platnim prometom kako ne bi došlo do greške prilikom uplate – pojasnio je glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Riad Kurtalić.

Plaćanja premije i dalje su oslobođeni djeca i studenti do 26 godine, nezaposleni, korisnici socijalne zaštite, penzioneri s minimalnom penzijom, raseljeni čija primanja ne prelaze iznos minimalne penzije, osobe s invaliditetom većim od 60 posto te članovi porodica šehida i boraca umrlih od posljedica ranjavanja.

Kurtalić je naglasio da su od 2018. godine, kada je usvojena odluka o neposrednom učešću, utvrđene kategorije stanovništva koje su oslobođene participacije. Svake godine od tada nabavlja se manji broj markica jer su pojedine kategorije oslobođene.

– Prije te odluke nabavljali smo 410.000 markica, a realizacija je bila oko 98 posto. Na prošlogodišnjem nivou nabavili smo 200.000, a realizacija je bila oko 97 posto – dodao je.

I za 2021. godinu Zavod zdravstvenog osiguranja TK nabavio je 200.000 markica, a Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK također osiguravaju dio markica za svoje korisnike. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje