Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobjeda Orbana važnija za Dodika od pobjede Vučića?

Preuzmite sliku

Nema mnogo reakcija u BiH na izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. Analitičari se slažu kako se nije dogodilo ništa dramatično, ni očekivano.

Da se odnosi dvije zemlje neće mijenjati. Međutim također dodaju kako je u ovom trenutku pobjeda Viktora Orbana mnogo važnija za Milorada Dodika od one Aleksandra Vučića.

Stabilni i dobri odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije od primarnog interesa za dobrobit država i njihovih naroda i građana, navodi se u čestitki predsjedavajućeg bh. predsejdništva Šefika Džaferovića i navodi:

“Razvijanje politike dobrosusjedstva, na načelima uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, vodi prosperitetu i napretku Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i ostvarenju zajedničkih evropskih ciljeva.”

Novizabranom predsjedniku Srbije čestiitali su i član Predsjedništva Milorad Dodik, ali predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

Lider HDZ-a napisao je kako navodi, ime hrvatskog naroda i domovine Bosne i Hercegovine da vjeruje kako će se dosadašnja saradna, prijateljstvo i trajna veza BIH i RS još više produbiti. Milorad Dodik poput većine političara iz entieta RS smatra kako bez jake Srbije nema ni RS, a jaka može bit samo uz Vučića. Čestitku je uputio i Viktoru Orbanu.

Prijateljsku, nimalo diplomatsku čestitku uputio je Milorad Dodik mađarskom premijeru koji proslavlja svoj peti uzastopni mandat.

Adnan Huskić ce kazati kako ga ovo ne iznenađuje, Orbanova pobjeda još i važnija od Vučićeve jer politika Srbije prema BiH se nije mijenjala od rata, retorika i u ovoj predizbornoj kampanji ostala ista. Mađarska je s druge strane bitan partner zbog odnosa prema Rusiji, ali i sankcija prema Dodiku, čemu se najviše protivi upravo Orban.

Sonja Biserko s druge strane kaže kako ćemo tek sada vidjeti pritiske evropskih zvaničnika na Aleksandra Vučića koji je bio i ostao kandidat međunarodne zajednice, ali i partner u odnosu na region.

Mnogo je otvorenih pitanja između BIH i Srbije. Tridesetak godina nakon rata, još nije ratifikovan sporazum o granici, nije riješeno pitanje sukcesije bh. imovine u Srbiji, a s tu su i pitanja suočavanja s prošlošću, negiranje genocida i skrivanje ratnih zločinaca. Zbog toga ne čudi da je iz Sarajeva u Beograd zvanično stigla tek jedna čestitka, po služenoj dužnosti, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje