Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plate Predsjedništvu, ministrima i parlamentarcima veće za oko 1.000 KM

Preuzmite sliku

Dok radnici realnog sektora sa zahtjevima da njihove plate iole idu u korak sa nikada višom inflacijom bolji požaj traže na ulicima, drugi vlastitim uredbama sami sebi povećaju plate, izvještava Federalna televizija.

Novogodišnje želje o višim plaćama bit će ispunjene samo novoizabranim državnim dužnosnicima. Novim Nacrtom zakona o proračunu predviđeno je uvećanje plaća za više od 1.000 KM. Možete i pogoditi kome – državnim ministrima, parlamentarcima oba doma i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nacrtom je planirano dodatno povećanje platne osnovice sa 535 na 630 KM u skladu sa zahtjevima Sindikata s ciljem poboljšanja statusa zaposlenih u državnim institucijama i ublažavanja utjecaja inflacije.

Prema novom obračunu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine s najvišim koeficijentom od 10 imat će povećanu osnovnu platu za 950 maraka. Visina plate članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine će iznositi 6.300 KM.

Povećanjem plata može biti zadovoljno i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine s predsjedavajućim na čelu, koji će za svoj rad dobiti dodatnih 855 maraka, dok će ministrima primanja biti povećana za 807,50 KM. Visina plate predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine će iznositi 5.670 KM. Visina plate ministara Bosne i Hercegovine će iznositi 5.355 KM.

I državni parlamentarci u narednoj godini imat će izdašnija primanja. I to za 798 maraka. Visina plate poslanika i delegata u Parlamentu Bosne i Hercegovine će iznositi 5.292 KM.

Jasno je da iznos plata ne zavisi samo od ovog povećanja jer uz dodatke na staž, topli obrok, te ostale naknade i regres – primanja izabranih funkcionera mogu biti i veća. Što je za ostale budžetske korisnike s prosječnom platom nešto većom od 1.150 maraka nedostižan iznos.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje