Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Planinski raj na krovu BiH: Posljednje pravo selo u kojem se može osjetiti duh prošlih vremena

Preuzmite sliku

Izolovani planinski raj poseban je i po autentičnom izgledu kamenih kuća sa šindrama od trešnjinog drveta, kao i domaćoj hrani koja se priprema od namirnica ubranih u vrtu…

Na južnim obroncima Bjelašnice smjestio se Lukomir, najviše naseljeno mjesto Bosne i Hercegovine (1495 m) i jedino na visini iznad 1300 m. U Lukomiru žive ljudi više stotina godina, o čemu svjedoče i stećci koji su ondje pronađeni, a potiču iz 14. i 15. stoljeća. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih iz okoline Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca, piše Punkufer.hr.

Lukomir je omiljeno odredište planinara do kojeg se stiže stazama iz Umoljana ili pak vožnjom iz Konjica ili Sarajeva od kojeg ima oko sat i pol. Treba imati na umu da cesta nije za svaki automobil. Posljednji dio puta je vijugavi makadam, a na vrhu će vas dočekati predivan pogled na okolno gorje. Lukomir se često naziva i posljednjim pravim bosanskim selom u kojem se bez obzira na posjetitelje može osjetiti duh prošlih vremena.

Stanovnici Lukomira s hladnijim vremenom sele iz svojih kuća u južnije krajeve jer je pristup selu kad napada snijeg gotovo nemoguć, a zbog toga se i planinarima savjetuje za posjećuju selo za ljepšeg vremena. Izolovani planinski raj poseban je i po autentičnom izgledu kamenih kuća sa šindrama od trešnjinog drveta, kao i domaćoj hrani koja se priprema od namirnica ubranih u vrtu.

Kako se stanovnici sve više okreću turizmu u Lukomiru postoji više mjesta gdje možete fino jesti, uživati u pitama, vrućem kruhu, kajmaku i kafi, kao i odsjesti. Jedan od omiljenih suvenira koje posjetitelji kupuju u Lukomiru su pleteni ukrasi, kao i odjevni predmeti poput čarapa. Odlučite li posjetiti Lukomir, najbolje vrijeme za to je prije ili nakon jačeg snijega, najčešće do decembra i nakon marta ili aprila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,