Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Peticiju protiv filma o Republici Srpskoj potpisalo više od 15.000 ljudi

Preuzmite sliku

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenulo je peticiju kojom se nastoji hitno zaustaviti prikazivanje filma “Republika Srpska – Borba za slobodu” reditelja Borisa Malagurskog. Do sada je prikupljeno 15.068 potpisa, međutim, taj broj se iz sekunde u sekundu mijenja i raste.

Naime, projekcija ovog filma je najavljena u nekoliko evropskih gradova, a na to su mnogi odmah reagovali. Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” su osudile prikazivanje filma, dok mu se protive i porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini. Posebno im je zasmetalo i to što su neke scene iz filma snimane i u Srebrenici.

Istog mišljenja su i iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Planirana projekcija filma je ogromna greška jer film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Trailer filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbu protiv ‘ropstva’ i ‘borbu za slobodu’. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije”, naveli su iz Instituta.

Projekcija filma, prema ranijim najavama, trebala je biti održana u Lucernu, Sankt Ghalenu, Cirihu, Usteru, Balinconai, Lozani, Bernu, Ofenbachu, Dortmundu, Dieseldorfu, Minchenu, Roterdamu, Antverpenu, Briselu, Luksemburgu, Salsbourgu, Linzu, Beču, Grazu, Klagenfurthu, Filahlu, Ljubljani, Vinzenzi, Kopenhagenu, Malmeu, Halmstadtu, Helsingborgu, Stokholmu, Geteborgu, a onda i nekoliko gradova Srbije.

Iz IGK-a su podsjetili da su nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma usvojili rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

“Ako se film ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata. Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku historiju 1992-1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina ‘Borbom za slobodu’, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina poslije Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma”, dodali su.

Podsjetili su da je pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine Internacionalni sud pravde u Hagu sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta.

“Putem ove peticije, a u ime žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene djece i preko 2000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba tražimo potpunu zabranu promocija navedenog filma”, zaključili su na kraju.

Svi koji žele, peticiju mogu potpisati na ovom linku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,