Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Peršić: U posljednja 24 sata u FBiH sedam novih slučajeva COVID-19

Preuzmite sliku

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva kazao je danas da je u Federaciji BiH u protekla 24 sata potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj popeo na 729, prenosi Anadolu Agency (AA)

“U protekla 24 sata testirana su 603 uzorka, a kod sedam osoba je test bio pozitivan, odnosno imamo sedam novih slučajeva oboljenja COVID-19. Tako da je u FBiH ukupno do sada testirano 9.541 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 729 osoba. Od toga 390 žena je pozitivno, što je 53,5 posto, dok je kod 339 muškaraca potvrđen COVID što čini 46,5 posto“, kazao je Peršić i dodao:

“Trenutno su hospitalizirana 73 pacijenta, a njih osam je na respiratoru. Zaključno s podacima do ovog obraćanja, u FBiH imamo i 92 oporavljena pacijenta. Od 29 potvrđenih smrtnih ishoda do sada, njih skoro 69 posto je zapravo bilo u dobi preko 65 godina.“

On je iskoristio priliku i da se zahvali zdravstvenim radnicima u FBiH, koji posljednjih skoro tri mjeseca rade non-stop.

“Mnoge od njih ne vidimo u medijima, jer su potpuno posvećeni svom poslu. U ime ministarstva, kao i u svoje, želim da im se iskreno zahvalim na svemu što rade u borbi s pandemijom koronavirusa. Također, želim da se zahvalim i svim gađanima koji se pridržavaju preporuka i mjera, koje smo propisali. Zapravo ovaj zajednički rad zdravstvenih radnika s jedne strane i građana s druge strane, koji se pridržavaju mjera, je doveo do toga da zaista za sada imamo zadovoljavajuću situaciju, da smo izbjegli najcrnji scenarij u smislu da smo imali naglo povećanje broja oboljelih i dalje uspijevamo, kako epidemiolozi kažu, da razvučemo epidemiju, odnosno da i dalje imamo blagi porast oboljelih na području FBiH”, istakao je Peršić.

Na kraju je kazao i da Federalno ministarstvo zdravstva, predvođeno ministrom Vjekoslavom Mandićem, planira na dnevni red Vlade FBiH staviti pitanje adekvatnog nagrađivanja zdravstvenih radnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje