Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Parlament FBiH: Schmidt neće doći na sjednicu Predstavničkog doma

Preuzmite sliku

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nastavljena je razmatranjem Informacije o aktivnostima OHR-a vezanim za izmjene Ustava FBiH i nametanju Izbornog zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović izvjestio je poslanike da je dobio odgovor iz OHR-a nakon što je uputio pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem traži da se na sjednici obrati poslanicima i obrazloži sve informacije i koje su njegovo namjere u vezi aktuelnih aktivnosti koje se najavljuju.

– Uvažavajući poziv Parlamenta FBiH Schmidt je svjestan značaja Parlamenta FBiH, a zbog okolnosti i drugih obaveza neće moći doći na sjednicu u zadatom roku. Izrazio je spremnost na saradnju u nekoj drugoj prilici – prenio je Zaimović poruku iz OHR-a.

Klubovi poslanika SDA, HDZ-HNS, SDP BiH i DF predložili su informaciju i deklaracije sličnog sadržaja kojim se odlučno protive mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje bi visoki predstavnik mogao nametnuti u narednom periodu.

Naime, visoki predstavnik najavio je nametanje odluke kojom bi izmjenio Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH.Ustav FBiH želi izmijeniti u dijelu uvođenja cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje