Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo ponovno ograničio svoj govor na audijenciji, pa osudio ratove u Ukrajini i Gazi

Preuzmite sliku

Papa Franjo danas je uputio novi poziv da se poduzmu “svi napori” kako bi se postigao mir kroz pregovore, osudivši krvave sukobe u Ukrajini i Gazi, te još jednom ograničio svoj govor u javnosti na sedmičnoj audijenciji na Trgu svetog Petra zbog zdravstvenih problema.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da je rat uvijek poraz, ne možemo nastaviti u ratu, trebamo poduzeti sve napore da posredujemo, da pregovaramo o okončanju rata, molimo za to”, rekao je papa u kratkim napomenama na kraju publici, spomenuvši “mučeničku” Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob.

87-godišnji papa Franjo, koji se teško kreće, a posljednjih sedmica pati od prehlada i napadaja bronhitisa, ponovno je preskočio čitanje većine svojih unaprijed pripremljenih tekstova za publiku.

To je prepustio pomoćniku, rekavši vjernicima da je i dalje prisiljen ograničiti javno govorenje.

Ranije ovog mjeseca Franjo je izazvao kontroverzu sugerirajući u intervjuu za švicarsku radioteleviziju RSI da Ukrajina treba “pokazati hrabrost bijele zastave” i otvoriti pregovore s Rusijom. Njegov zamjenik, kardinal Pietro Parolin, kasnije je pojasnio da Rusija prvo treba zaustaviti svoju agresiju. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,