Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pacijentkinji iz Trebinja ljekari spasili život “vještačkim srcem”

Preuzmite sliku

Pacijentkinji Bosi Vujić iz Trebinja u Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske (UKC ) uspješno je urađen centralni (VA) ECMO.

ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) je zahtjevna medicinska procedura kod koje funkciju srca i pluća privremeno preuzima ECMO aparat

Kako navode iz UKC, riječ je o pacijentkinji kod koje je nakon kardiohirurškog zahvata, tj. rekonstrukcije mitralne valvule, nastupila disfunkcija (insuficijencija) desnog srca.

“Nakon 45 minuta po dolasku pacijentkinje u intenzivnu njegu nastupa kardiovaskularna nestabilnost, te su se započeli postupci reanimacije nakon čega je pacijentkinja zbog revizije vraćena u operacionu salu. Odluka za primjenu ECMO aparata je donesena nakon 120 minuta ponovljene ekstrakorporalne cirkulacije i mnogo pokušaja spontane uspostave kardijalne funkcije”, navode oni, dodajući da ovaj aparat venskom i arterijskom linijom preuzima deoksigenisanu krv pacijenta i nakon oksigenacije je nepulsatilnim protokom vraća pacijentu.

Kako ističu, tiječ je o vještačkom srcu koje zahtjeva komplentan invazivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring.

“Pacijentkinja je nakon 48 sati provedenih na ECMO mašini i uspostave kardijalne funkcije, hemodinamske i respiratorne stabilnosti odvojena od mašine i krenulo se u postepeno zagrijavanje, buđenje i ekstubaciju pacijentice. U daljem postoperativnom toku pacijentica je stabilizovana i sa dobrim vitalnim parametarima otpuštena kući”, rekao je dr Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

Bosa Vujić iz Trebinja se zahvalila medicinskom timu Kardiohirurgije UKC Republike Srpske.

“Imala sam srčanih problema i zahvaljujući doktorima ovdje ostala sam živa. Imala sam tešku operaciju i doktori su uložili veliki trud da bi me vratili u normalno stanje i to uspješno”, naglasila je Vujićeva.

Prema riječima, Vlade Đajića generalnog direktora UKC Republike Srpske pravovremeno planiranje nabavke ovakve sofisticirane opreme još jedan je od dokaza da je pružanje najboljih zdravstvenih usluga pacijentima prioritet rukovodstva UKC Republike Srpske.

“Srećni smo i ponosni što smo sačuvali život ove pacijentkinje koja je bila izuzetno kompleksan slučaj. Naša Klinka za kardiohirurgiju nastavlja da niže izvanredne rezultate”, rekao je Đajić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje