Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su naredbe Kriznog štaba TK ukoliko se pogorša epidemiološka situacija!

Preuzmite sliku

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona i sve većeg broja covid pozitivnih osoba kao i sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata u tri covid bolnice u sklopu UKC-a Tuzla danas je zasjedao Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona predložio je nove Naredbe koje nisu prihvaćene od strane Vlade Tuzlanskog kantona.

 • Naime, naredbe su previđale uvođenje uvođenje lockdowna u smislu zabrane rada svih ugostiteljskih objekata, kladionica, tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona.

  Sa radom bi morali prestati i saloni namještaja i keramike, trgovine odjećom i obućom drugi prodajni objekti čija djelatnost ne predstavlja esencijalnu potrebu stanovništva.

  Također, bio bi obustavljen rad svih kulturnih institucija, javnih bazena odnosno kupališta te sportskih i fitnes centara.

  Rad bi uz poštivanje postojećih epidemioloških mjera bio dozvoljen trgovinama prehrambenim i drugim životno važnim artiklima (marketi, apoteke, benzinske pumpe i pekare).

  Prema Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona zabranio bi se rad i autopijaca i pijaca sa odjćeom i obućom dok bi bila dozvoljena prodaja voća, povrća i drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

  Ova naredba koju je spremio Krizni štab TK na čelu sa ministrom Božom Jurićem trebala je stupiti na snagu sutra 4. aprila i trajati narednih deset dana.

  Međutim, na danas održanoj iznenadnoj press konferenciji ispred zgrade Vlade TK premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je kazao kako se još uvijek neće ići u zatvaranje i pozvao je još jednom građane da budu odgovorni.

 • Vlada TK i Krizni štab Ministarstva zdravstva TK imaju pripremljen set mjera za uvođenje parcijalnog lockdowna u slučaju da se situacija u naredna dva do tri dana nastavi ovim tempom pogoršavati, kazao je Hodžić.

  Ministar zdravstva TK Božo Jurić potvrdio je da je kod hospitaliziranih pacijenata teža klinička slika.

  – Posmatrali smo mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera, izvijesne mjere smo usaglasili, ali cijeneći mogućnost da će građani narednih dana razumno se ponašati, kako bi se stabilizirala epidemiološka situacija – navodi Jurić.

  Mjere bi podrazumijevale lockdown, koji bi uključivao ograničavanje svih aktivnosti koje nisu esencijalne za odvijanje života, s ciljem sprečavanja sloma zdravstvenog sistema, pojasnio je.

  Podsjetimo, zbog katoličkog Uskrsa očekuje se pojačan intenzitet prometa na graničnim prijelazima u BiH.

  U ovom trenutku sve zemlje u okruženju su uvele zaključavanja, zatvaranja, obavezan PCR test, obavezne karantine. Međutim BiH je izuzetak i po ovom pitanju baš što je izuzetak i kada je u pitanju (ne)nabavka vakcina.

  Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović upozorio je danas da građane TK čekaju dvije kritične sedmice.

  Danas su testirana 553 uzorka, od toga je 34 posto testiranih uzoraka pozitivno na Covid- 19.

  Situacija je veoma ozbiljna, bolnički kapaciteti su popunjeni u obje Covid bolnice i u respiracijskom centru. Bilježi se tendencija stalnog povećanja broja hospitaliziranih, navodi Jusufović.

  Vikendi su jako kritični uvijek, očekuje se povećan broj hospitaliziranih zbog broja osoba u izolatoriju, dodao je.

  Građani su pozvani na poštivanje ranije izrečenih mjera, kako ne bi došlo do uvođenja lockdowna.

  Hoće naredbe koje je pripremio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK biti uskoro na snazi u Vladi TK su stava da to zavisi isključivo od samih građana odnosno njihovog poštivanja važećih higijensko epidemioloških preporuka.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,