Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je prvi migrant koji je u BiH završio osnovnu školu sada je upisao i srednju

Preuzmite sliku

Danas je poseban i radostan dan za jednog 16-godišnjaka iz Irana.

Donedavno, on je bio prvi i jedini migrant koji je dobio diplomu o završenom osnovnom obrazovanju u BiH, a danas je otišao korak dalje – upisao se u srednju školu. Radi se Elektrotehničkoj školi u Bihaću, smjer računarstvo.

“Jako sam uzbuđen i zadovoljan, nadam se da ću ispuniti očekivanja i da će moji roditelji biti ponosni! Moja je želja da ostanem ovdje, da nakon školovanja pronađem dobar posao i preuzmem brigu o svojoj porodici” izjavio je on prilikom dolaska u učionicu i upoznavanja svojih novih školskih kolega, kolegica i profesora, piše Klix.ba.

Njegovi roditelji su također nazočili upisu i jako su sretni i zahvalni organizaciji Save the Children na podršci koju su primali do sada. Proceduru upisa i odabir škole koju je želio pratilo je i Ministarstvo obrazovanja USŽ. Ovaj dječak je prije četiri godine napustio Iran sa porodicom u potrazi za boljim životom, a trenutno borave u jednom od prihvatnih kampova u Bihaću. Njegov otac se nada da će im biti odobren azil i da će nastaviti živjeti u Bosni i Hercegovini, navode iz organizacije Save the Children. Njegovo ime nije objavljeno radi zaštite identiteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,