Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkazana sjednica Parlamenta BiH, predstavnici stranaka iz RS-a se nisu pojavili

Preuzmite sliku

Za danas zakazana 23. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog izostanka zastupnika iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska (RS), koji su još jučer najavili bojkot institucija, javlja Anadolu Agency (AA).

Peđa Kojović iz Naše stranke potvrdio je novinarima da je sjednica otkazana, nakon što je završena proširena sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže”, rekao je Kojović, napominjući da će nova biti zakazana za početak septembra.

Dodao je kako su u Ustavu BiH predviđene ovakve situacije te kako postoje odredbe koje bi omogućile održavanje sjednice ukoliko je prisutna većina zastupnika.

Predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, odlučili da neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a su na pomenutom sastanku usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.

Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou Bosne i Hercegovine i konstatovano da ”ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,