Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ostavlja li Vlada TK preko 6.000 zaposlenih u obrazovanju bez Kolektivnih ugovora nakon 22 godine?

Preuzmite sliku

Zajedničko Saopćenje Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Povodom informacija da Vlada Tuzlanskog kantona ne namjerava potpisati sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor TK i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK – (Sindikati obrazovanja), imaju potrebu informisati svoje članstvo i javnost o slijedećem:

1. Sindikati obrazovanja su iznenađeni i zatečeni činjenicom da Vlada Tuzlanskog kantona, kao strana potpisnica Kolektivnih ugovora, neprodužavanjem važenja Kolektivnih ugovora, odbacuje načela na koje se obavezala a koja se odnose na promoviranje socijalnog dijaloga i zalaganje za ostvarivanje povoljnog normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnim iskustvima.

2. Sindikati obrazovanja su 14.12.2023. godine predali na protokol zahtjev za potpisivanje sporazuma i preduzeli sve potrebne radnje u smislu produženja istih, a sve na način i u rokovima propisanim Kolektivnim ugovorima.

3. Posljedice koje bi nastale usljed neprodužavanja Kolektivnih ugovora od strane Vlade TK za više od 6.000 zaposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture na području TK, nesagledive su, kako za zaposlene tako i za građane Kantona.

4. Zbog toga pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona da sa Sindikatima obrazovanja, u ugovorenom roku, prioritetno pristupi potpisivanju sporazuma o produženju važenja Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i djelatnost srednjeg obrazovanja kao što je to kontinuirano rađeno od 07.02.2017. godine.

5. Ukoliko se Vlada TK ogluši na pozive Sindikata obrazovanja, da se u aktuelnom vremenu inflacije i značajnog pada životnog standarda prihvati produženje prava zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i kulturi koja su najmanja u smislu visine plaća koje se isplaćuju iz Budžeta TK, preduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo očuvali i unaprijedili ekonomsko-socijalni status naših članova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,